"Искандер" одговор на ракетни штит САД

Руске ракете "Искандер" биће размештене у Калињинградској области, само као одговор америчком антиракетном штиту у Европи, изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Ракете нису претња Западу. Русија спремна за нормализацију односа са НАТО.

Ракете "Искандер" биће размештене у руској Калињинградској области, која је територијално одвојена од Русије, само уколико "физички буде створен" амерички противракетни штит у Европи, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Лавров је рекао да тема "америчког ракетног штита" није разматрана на данашњем сусрету са европском "тројком" у Москви, већ да је само "дотакнута" као тема са списка проблема који се појављују у области европске безбедности, пренео је Итар-Тас.

Руски шеф дипломатије је рекао да идеју о инсталирању ракета "Искандер" Русија не разматра као неку претњу Западу, већ само са тачке гледишта неопходности обезбеђења сопствене безбедности.

"Наши узвратни потези биће потребни само у том случају ако трећи позициони рејон буде физички створен. Уколико не буде створен, неће бити узвратних мера Русије", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије је поздравио намере Вашингтона да почне директан дијалог са Ираном, који је послужио као образложење САД да инсталирају елементе противракетне одбране у Европи.

"Нарочит значај придајемо саопштеној намери САД да започне директан дијалог са Ираном", рекао је Лавров, који очекује да ће то допринети заједничким напорима "шесторке" међународних посредника у реализацији њених предлога Техерану.

"Очекујем да ће напори Хавијера Солане и његових колега у 'шесторци' о стварању услова за почетак преговарачког процеса бити настављени и завршени успешно", рекао је министар иностраних послова Русије, још једном се заложивши за колективну позицију у изради мирног, политичког и дипломатског решења иранског нуклеарног питања.

На сусрету у Москви је, осим високог представника Европске уније за спољну политику и безбедност, учествовао и шеф дипломатије Чешке која председава Унијом Карел Шварценберг, европски комесар за спољне односе Бенита Фереро-Валднер и шеф шведске дипломатије Карл Билт.

Русија спремна за нормализацију односа са НАТО

Русија је спремна на нормализацију односа са Северноатлантским савезом, које је потребно поправљати, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров нагласивши да је Русија дала сагласност САД за транзит цивилног терета у Авганистан и да је могућа употреба и руске авијације за допремање потрепштина међународним снагама.

Говорећи о сарадњи са Алијансом, шеф руске дипломатије рекао је да би за нормализацију и поправљање односа било потребно искључиво вратити се изворима и принципима заложеним у темељни акт у односима Русије и НАТО и у докумете на основу којих је заживео Савет Русија-НАТО.

Наводећи да је првобитно било 27 учесника Савета, а не 26 плус Русија, Лавров је рекао да је у документима јасно записано да није 26 против једнога, и да се уважава принцип недељивости безбедности, у складу са којим нико не треба да осигурава своју безбедност на рачун безбедности других.

Истичући да су односи захладнели у тренутку када је једна од земаља (САД) блокирала идеју сазивања седнице Савета у вези са агресијом Грузије на Јужну Осетију у августу прошле године, министар иностраних послова Русије је изразио наду да ће Алијанса потврдити своју приврженост договорима са Русијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи