Тесан изборни резултат у Израелу

Неизвесно је ко ће бити мандатар нове владе Израела након општих избора у тој земљи. Тесан изборни резултат између партије Кадима и опозиционих десничарских снага окупњених око партије Ликуд. Добар изборни резултат ултранационалних снага.

После свих преобрајних гласова на јучерашњим ванредним изборима у Израелу две главне партије полажу право на формирање нове владе.

Израелска десничарска странка Ликуд освојила је 27 мандата, а партија Кадиме, предвођена актуелном министарком спољних послова Ципи Ливни, добила једно место више, 28 од укупно 120 мандата.

Према резултатима избора још увек је неизвесно како ће изгледати будућа влада Израела нити ко ће је предводити.

По логици ствари, мандат за састав нове владе би требало да добије лидер Кадиме Ципи Ливни, актуелни министар спољних послова.

Лидер супарничког Ликуда, бивши премијер Бењамин Нетанијаху, рекао је по објављивању резултата да је успех деснице неоспоран али право да формира нову владу припада њему.

Председник Израела Шимон Перес одлучиће после консултација са свим партијама, ко ће бити мандатар нове владе, која ће по свему судећи бити коалициона.

Ципи Ливни уверена је да ће мандат бити поверен њеној партији, па је јутрос прекла да ће бити друга жена премијер у историји Израела.

Непосредно пред расписивање избора изгледало је да су Израелци незаинтересовани за промене, али се на крају испоставило да је на биралишта изашло 65,2 одсто од укупно 5,3 милиона Израелаца.

Познаваоци прилика у Израелу истичу да лидерка централне партије Ципи Ливни нема баш много шанси да постане мандатар нове владе.

Велики успех ултранационалне партије

Велики победник избора је и лидер ултранационалистичке партије "Израел наш дом" Авигдор Либерман чија је партија освојила 15 места у праламенту и тако потиснула са трећег места Лабуристичку партију министра одбране Ехуда Барака, која је освојила два места мање.

Сада се предвиђа да би баш Либерманова странка "Израел наш дом" могла да пресуди ко ће бити нови председник владе.

Успех десничарских партија у новом сазиву могао би да забрине новог америчког председника Барака Обаму и умањи наду у напредак мировног процеса с Палестинцима и другим арапским суседима Израела.

Све анкете су, пре избора, предивђале јасну победу Ликуда, али је предност те партије значајно смањена у односу на Кадиму после недавне офанзиве Израела на Појас Газе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи