Источна Азија уједињена против кризе

Земље источне Азије договориле разнмену дугова у вредности од најмање 80 милијарди долара у склопу мера превладавања последица светске економске кризе.

Валутни своп споразум или уговор о размени дугова у различитим валутама и обавеза по основу камата између више држава између 13 земаља источне Азије, вероватно ће бити далеко већи од првобитно предложених 80 милијарди долара.

Заменик јужнокорејског министра финансија Шин Ђи јун изјавио је да ће се о своп аранжману, расправљати на министарском састанку азијских земаља који је планиран за 22. фебруар на Тајланду.

Економисти очекују да би реализација најављеног аранжмана могла да помогне азијским земљама у савладавању све тежих последица светске финансијске кризе.

У групи од 13 земаља које су заинтерсоване да постигну поменути своп споразум, осим Јужне Кореје, Кине и Јапана, такође су и чланице Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН).

Групација АСЕАН, основана пре 42 године, обухвата десет земаља - Сингапур, Малезију, Индонезију, Тајланд, Лаос, Вијетнам, Камбоџу, Мјанмар, Брунеје и Филипине.

Подаци за 2006. годину показују да су чланице АСЕАНА, у којима живи око 560 милиона људи, у тој години оствариле укупан бруто домаћи производ од 1,1 билион долара, као и робну размену од 1,4 билиона долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво