Читај ми!

РТС у Тел Авиву – примирје се поштује али влада опрез, све очи упрте у мешовите средине

У Израелу и Појасу Газе поштује се постигнути прекид ватре, после 11 дана сукоба инострани посредници покушавају да учврсте крај непријатељстава и спрече избијање новог насиља. Ноћас је одржана још једна седница Савета безбедности Уједињених нација одакле су позвани Израелци и Палестинци да се придржавају договора о прекиду ватре.

Примирје између Израела и Хамаса се поштује. Људи у Израелу су кренули на посао, али су још увек прилично опрезни, јавља дописник РТС-а.

Не би био први пут да дође до прекида тешко успостављеног примирја, па сви још увек ослушкују како изгледају поруке из Газе и мешовитих средина.

У суботу је у Тел Авиву одржан Скуп за заједничку будућност Арапа и Израелаца на којем су послате и снажне поруке против премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Још увек се броје мртви и повређени, нарочито у Гази, која је била под тешком израелском ватром.

У Гази се појавио и лидер Хамаса Јахје Синвар који је преживео овај рат. Обратио се људима који су били окупљени на једном од тргова.

Израелске одбрамбене снаге су поручиле да Синвар, иако је дошло до прекида ватре, као и остали високи официри Хамаса, није заштићен и може да се нађе под ударом.

Политички аналитичари кажу да је рат довео до пораста популарности екстремнијих снага у оба народа, па би евентуални поновљени избори у Израелу могли да изгледају другачије од претходних. Нетанјаху би могао да добије на популарности.

Сви сада посматрају мешовите средине – Јерусалим, Лод и стари град Јафу, где је већ дошло до неконтролисаног насиља између младих Израелаца и Палестинаца.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи