Читај ми!

Израелска авијација срушила зграду АП-а и Ал Џазире, Хамас ракетирао више израелских градова

Више од 100 мртвих и 1.000 рањених Палестинаца у сукобима Хамаса и израелских снага безбедности. Погођене канцеларије Ал џазире и агенције АП у Гази. Хамас најављује "земљотрес" у Тел Авиву, после поноћи ракетирано више израелских градова. После неуспеха Египћана, амерички изасланик покушава да издејствује прекид ватре.

Израелска авијација наставила је бомбардовање положаја милитантног Хамаса.

Палестинске власти потврдиле су да је најмање 12 особа погинуло данас у једном од неколико ваздушних удара на север Појаса Газе, међу њима погинула је један жена са троје деце, као и да су израелски авиони уништили једну џамију.

Израел је потврдио да су његови авиони јутрос наставили ваздушне ударе на војне циљеве Хамаса у Гази, а припадници Хамаса одговорили су испаљивањем ракета на Израел, број жртава сукоба сваког дана расте али и притисак међународне заједнице да се они оконачају, преноси Ројтерс.

Сирене су се данас огласиле и у више градова на југу Израела упозоравајући на ракетни напад из Газе, а у Бершеби и Ашдоду погођено је неколко зграда а извештаја о жртвама није било. Хамас је преузео одговорност за лансирање ових ракета.

Једанаест Палестинаца је изгубило  живот у окупираној Западној обали у сукобима са израелском полицијом. 

Број жртава се сваког дана повећава. Од понедељка у Гази су убијене најмање 132 особе, међу којима 32 деце и 21 жена, а 950 особа је рањено, саопштили су палестински медицински званичници.  

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је на тренутни прекид непријатељстава у Израелу и Појасу Газе. 

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху рекао је да су челници Хамаса помисли да могу да побегну, истичући да их војска те земље може "сустићи било где".

Америчка администрација председника Џозефа Бајдена обавестила је Конгрес ове недеље да ће послати финансијску помоћ од 10 милиона долара Палестинцима са циљем промовисања мира са Израелом иако бесне сукоби између две стране.

Помоћ ће бити упућена палестинским групама на Западној обали и у Гази како би се помогли пројекти сарадње и помирења са Израелцима, преноси АП.

Стејт департмент је саопштио да је ова сума део много већег износа од 100 милиона долара коју је америчка администрација одобрила за Палестинце почетком године, поништивши тако скоро потпуно укидање подршке током мандата Доналда Трампа, наводи Асошиетед прес. 

Председник палестинске самоуправе Махмуд Абас позвао је јуче Сједињене Америчке Државе да интервенишу и зауставе, ккао наводи, израелску агресију на Западној обали и у Појасу Газе, саопштено је из његове канцеларије.  

Размена ракетних удара уследила је након избијања немира у близини џамије Ал-Акса у јерусалимском Старом граду почетком маја.  

Ово је највећа криза од сукоба 2014. године.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво