Читај ми!

Војна парада одржана у Москви, дефиловало 12.500 војника - небо у бојама руске заставе

У Москви и другим градовима Руске Федерације одржана је војна парада. На Црвеном тргу дефиловало 12.500 војника и 190 јединица наоружања, војне и специјалне технике и 76 авиона и хеликоптера. Шест јуришних авиона Су-25БМ обојили су небо бојама државне заставе. Увек ћемо памтити да је величанствену победу над нацизмом остварио совјетски народ, поручио је Владимир Путин.

Поводом Дана победе над фашизмом, у Москви је одржана војна парада. У 27 градова широм Руске Федерације учествовало је више од 60.000 војника.

Звона са Спаске куле на Црвеном тргу означила су почетак Војне параде у Москви. Уобичајени протокол је "долазак" заставе Руске Федерације и Застава победе, 150 дивизије.

Параду у Москви предводио је врховни командант Копнене војске генерал армије Олег Саљуков. 

Саљуков је предао параду министру одбране Сергеју Шојгуу, који је поздравио војнике и честитао Дан победе.

Председник Владимир Путин честитао је држављанима Русије дан победе, након што му је Шојгу поднео извештај. 

Председник Русије је рекао да је победа од колосалног значаја. "Увек ћемо памтити да је величанствену победу над нацизмом остварио совјетски народ", рекао је Путин. 

Поручио је да је совјетски народ изрекао историјску пресуду нацизму и победио га. 

Неће бити опроштаја за оне који су заборавили лекције из Другог светског рата и за оне који и даље праве планове о агресији, рекао је Путин.

"Рат је донео толико неподношљивих искушења, туге и суза, да се то не може заборавити. А неће бити опроштаја или изговора за оне који поново кују агресивне планове", рекао је руски председник, који је током говора прогласио минут ћутања. 

Након химне Руске Федерације, уследио је дефиле пешадије. Црвеним тргом прва је марширала чета добошара у пратњи групе која носи симболе победе, државне заставе Руске Федерације и симболе Оружаних снага Русије.

У парадном строју су, између осталих, били питомци Војне академије за везу "Маршал Будјони", парадни строј војне полиције Оружаних снага Руске Федерације, строј Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације и други.

Дефиловали су оперативне дивизије "Держински" из састава снага Националне гарде Русије, парадни строј 4. гардијске тенковске дивизије "Андропов". Сверуско козачко друштво представљају парадни стројеви козачке јединице из Кубања и Донске јединице. 

Пешадијски део параде завршили су кадети московске Више школе општег смера. 

Први пут у паради учествовале су студенткиње Војне академије ваздушне одбране и парадне јединице кадетског корпуса Истражног комитета.

Право да отворе параду припало је припадницима 1. гардијске тенковске армије Црвене заставе на тенковима из Великог отаџбинског рата - Т-34 -85. 

У саставу механизоване колоне је било више од 190 модела војне технике, укључујући разне врсте руских тенкова, пет врста оклопних возила породице "Тајфун", борбена возила пешадије, тактички ракетни систем "Искандер М", вишецевни ракетни систем "Торнадо С", самоходна хаубица, артиљеријски систем "Коалиција СВ".

Ваздушни део параде отворила је група од три хеликоптера Ми-26. 

Дефиле је завршило шест јуришних авиона Су-25БМ, бојећи небо изнад Москве бојама државне заставе Руске Федерације.  

У ваздухопловном делу параде учествовали су акробатски тимови "Руски витезови" и "Стрижи" у авионима Су-30СМ и МиГ-29, "Беркути" у хеликоптерима Ми-28Н, посаде стратешких ракетних носача Ту-160 и Ту-95МС, авиони војне транспортне авијације Ил-76, ловци Су-35С, бомбардери Су-34 и Су-24М, хеликоптери Ми-26, Ми-8, Ка-52, посаде авиона Миг-31К и Су-57 и јуришних авиона Су -25.  

Путин je поздравио је ветеране пред одлазак са Црвеног трга. На крају војне параде оркестар је извео песму "Победа је и даље млада".

Председник Русије, поред зидина Кремља, положио је венац на гроб Незнаног јунака, одајући почаст борцима Совјетског савеза, палим током Великог отаџбинског рата против нацистичке Немачке од 1941. до 1945. године.  

Иначе, сви војници учесници параде вакцинисани су против ковида. 

Због пандемије ковида акција "Бесмртни пук" ће другу годину заредом бити одржана онлајн.  

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво