Демонстрације уочи самита Г8

Уочи Самита Групе 8, који се одржава од 7. до 9. јула у jaпанском граду Tojaкo, спроводе се оштре безбедносне мере. На улицама је распоређено 20 хиљада полицајаца.

Синдикати, мировњаци, пољопривредници и студенти окупили су се у парку у Сапороу, граду најближем месту Тојакоу на острву Хокаидо где почиње самит осам великих индустријских земаља света.

Јапанске власти су предузеле јаке безбедносне мере због тих демонстрација, јер су иначе Самити Г8  често праћени сукобима полиције и демонстраната, а у сукобима 2001. године у Италији настрадао је један младић.

У Јапану се ове године не очекују велике демонстрацјие због удаљености од Европе и Америке одакле долази највећи број алтерглобалиста.

Ипак, власти су мобилисале 21.000 полицајаца који ће обезбеђивати скуп лидера САД, Велике Британије, Немачке, Канаде, Француске, Италије, Јапана и Русије.

Самит ће бити посвећен, пре свега, климатским променама. Домаћин скупа, јапански премијер Јасуо Фукуда, жели да се начини основа за преговоре у оквиру УН о новом споразуму о ограничавању емисије штетних гасова, који би 2012. требало да замени Протокол из Кјота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво