Ливни на челу владе Израела

Лидерка партије центра Ципи Ливни позвала десничарског вођу Бењамина Нетанијахуа да заједно формирају владу националног јединства. Партија Кадима која је победила на зборима, у будућем парламенту Израела имаће 28 мандата, а десничарска опозициона партија 27.

Лидер израелске партије десног центра Кадима, министарка иностраних послова Ципи Ливни прогласила је победу на парламентарним изборима, упркос веомa неизвесној и тесној трци са десничарском партијом Ликуд Бењамина Нетањахуа.  

Израелска министарка иностраних послова Ципи Ливни позвала је вођу Ликуда, Бењамина Нетанијахуа да формирају владу националног јединства, на чијем челу би се налазила она, у својству лидера партије центра Кадима.

Како је јавила агенција Ројтерс, позив је упућен у тренутку док су прелиминарни резултати показивали да, на јуче одржаним ванредним општим изборима у Израелу, Кадима води са нешто више од једног процента у односу на опозициони Ликуд, односно има освојених 22,9 одсто гласова, а Ликуд 21,8.

На основу пребројаних гласова са 99 одсто изборних места, до сада владајућа Кадима и даље води са освојених 28 од 120 места у Кнесету (парламенту), а следи је десни опозициони Ликуд са 27 посланичких мандата.

Ултрадесна партија, "Израел наш дом" трећа је са 15, а лабуристи левог центра четврти са 13 мандата.

Анкете бирача непосредно после избора такође су предвиделе тесну победу Кадиме.

Упркос таквим предвиђањима није сигурно да ће лидерка те странке, досадашња министарка спољних послова Ципи Ливни, моћи да окупи коалицију од 61 члана, потребну за формирање владе.

Ако се анкете покаже као тачне, десничарски блок који предводи лидер Ликуда Бењамин Нетанијаху ће добити 63 до 64 места, док ће левичарски с Ливнијевом на челу имати 56 до 57 посланика.

Иако у Израелу још није јасно ко ће формирати нову владу, лидерка Кадиме Ципи Ливни је одмах најавила да ће то учинити њена партија и да ће она бити премијер.

Међутим, и вођа Ликуда је изјавио да ће он бити следећи председник израелске владе.

Ако однос деснице и левице у новом Кнесету буде 64 према 56, Ливнијевој би, упркос победи на изборима, могао бити ускраћен мандат да формира нову владу.

У том случају председник Шимон Перес би тај мандат могао да повери Нетанијахуу, као лидеру деснице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво