Читај ми!

Аналена Бербок кандидаткиња Зелених за немачку канцеларку

Немачка странка Зелених одредила је свог кандидата за трку за будућег канцелара Немачке на предстојећим парламентарним изборима који би требало да се одрже на јесен.

Док друге странке воде унутарполитичке битке око кандидата, Зелени су питање кандидата који ће предводити странку у предизборној трци решили без медијске халабуке.

Двоје кандидата било је у трци за првог човека Зелених у изборној трци – Аналена Бербок и Роберт Хабек.

Како је саопштено на дигиталној конференцији за штампу, одређено је да Бербокова буде кандидаткиња за канцелара.

"Обоје смо желели, а на крају то може бити само један од нас", рекао је Хабек, додајући да ће Бербокова бити носилац листе.

"Она је борац, фокусирана, тачно зна шта жели и како може уз велику страст да заступа програм Зелених. Она ће нас предводити у предизборној трци", додао је Хабек.

Одлука треба још да буде потврђена на скупштини странке, средином јуна, али је готово сигурно да ће делегати гласати за њу.

Аналена Бербок се, након номинације, у свом обраћању усредсредила готово само на заштиту климе. "Заштита климе је задатак моје генерације", поручила је она.

Иначе, код гласача Зелених она је далеко популарнија од Хабека. Наиме, истраживања јавног мњења су показала да би 52 одсто Зелених гласало за њу, а свега 26 одсто би подржало Хабека као носиоца листе.

У ранијим интервјуима рекла је да сматра да може обављати дужност канцеларке.

Бербокова је политичарка без искуства у власти, али има искуства у политици. Она је најпре радила у парламенту ЕУ, да би од 2013. постала посланица у Бундестагу, а од 2018. је заменица шефа странке.

Зелени, актуелно, могу да се надају месту канцелара, јер владајућа ЦДУ/ЦСУ пада у популарности, те би због тога нова влада могла да буде коалиција која не може избећи ову странку.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво