Више од сто жртава пожара у Аустралији

Најмање 108 особа погинуло је у великим пожарима који пустоше југоисточну Аустралију, најгорим у историји те земље. Највећи број жртава у области Мелбурна.

Најмање 108 особа погинуло је у великим пожарима који пустоше југоисточну Аустралију, најгорим у историји те земље, најновији је биланс жртава пожара.

Пожари су се од јуче проширили на три аустралијске државе, а њиховом наглом ширењу погодују незапамћено високе температуре и суша.

Реч је о највећем броју страдалих у пожару од 1983. године када је у пожарима у Викторији и јужној Аустралији погинуло 75 особа.

Највећи број жртава је забележен о области Мелбурна, другог по величини града у Аустралији и главном граду Викторије, где је ватра захватила читаве квартове. У пожару је уништено 700 кућа. 

"Пакао у свој жестини се обрушио на становништво Викторије у последња 24 сата", изјавио је новинарима премијер Кевин Руд. 

Аустралијске власти су одобиле распоређивање јединица војске како би притекле у помоћ ватрогасцима који се боре са пожарима. На гашењу пожара већ је ангажовано око 3.000 ватрогасаца. 

"Нажалост, очекујемо да ће број мртвих бити већи", рекла је директорка полиције Викторије Кристин Никсон. 

Снажни ветрови допринели су да се око 50 пожара прошири на три државе као и на околину саме престонице Канбере, док температура бележи рекордне вредности од 46 степени.

Власти су најавиле да ће најстрожије казнити оне за које се утврди да су изазвали мање пожаре који су како се наводи допринели ширењу ватрене стихије на тако великом простору.

Уништено је на стотине кућа, а неке жртве су по свему судећи страдале гушећи се у својим аутомобилима у тренутку када су покушавали да избегну ватру.

Премијер државе Викторија Џон Брамби упозорио је да ће ватра беснети још данима и да је ван контроле још 26 пожара.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи