Полицијски час у Минеаполису након убиства Афроамериканца, Бајден позива на истрагу

У предграђу Минеаполиса уведен је полицијски час због нереда који су избили у недељу током протеста након што је полиција убила још једног Афроамериканца. На улицама и припадници Националне гарде. Председник САД Џозеф Бајден позива на истрагу.

Двадесетогодишњи Афроамериканац Донти Рајт убијен je у недељу након што га је полиција зауставила током рутинске провере возила.

Током провере је установљено да је за њим расписана потерница. Када га је полицајка извела из аута, покушавајући да му стави лисице, Рајт je почео да се опире, саопштено је на конференцији за медије.

На снимцима са камере коју је на себи носила полицајка, а који су приказани на конференцији, чује се да је Рајт упозорен. На њега је пуцано пошто се одупрео полицији и ушао у аутомобил са намером да побегне.

После неколико метара, Рајт је, са смртоносном раном од пуцња, аутомобилом ударио у дрво и преминуо.

Шеф полиције је саопштио да је полицајка намеравала да активира пиштољ за омамљивање када је "случајно" упуцала Рајта.

Због овог убиства, на улице су поново изашли грађани Минеаполиса, града у ком је прошле године убијен такође Афроамериканац Џорџ Флојд, током бруталне полицијске интервенције.

Током протеста због убиства Донтија Рајта избио сукоб између демонстраната и полиције, која је употребила сузавац како би растурила протест.

Поводом убиства Донтија Рајта огласио се и председник САД Џозеф Бајден, наводећи да се догодила "заиста трагична ствар" и позвао на истрагу о инциденту.

"Питање је: да ли је то била несрећа? Да ли је то било намерно? То остаје да се утврди потпуном истрагом", рекао је Бајден.

Позвао је и на мир и уздржаност, истакавши да разуме "бес, бол и трауму" у заједници Афроамериканаца. 

У Минеаполису је тренутно у току суђење полицајцу Дереку Шовину, који је оптужен за убиство Флојда. Због тог суђења у граду су већ данима повишене тензије, и на улице су распоређени и припадници Националне гарде.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво