Извршни одбор ЦДУ подржао Армина Лашета као кандидата за канцелара

Извршни одбор немачке Хришћанско-демократске уније подржао је лидера те партије Армина Лашета као кандидата конзервативног блока за канцелара Немачке на савезним изборима у септембру, јавља Ројтерс позивајући се на неименоване изворе из станке.

Чланови одбора Хришћанско-демократске уније потврдили су способност Армина Лашета да "приближава мишљења, развија став и представља га доследно", наводе извори агенције Ројтерс.

Питање кандидатуре доспело је јуче у први план када је Маркус Зедер, лидер Хришћанско-социјалне уније Баварске (ЦСУ), сестринске партије ЦДУ, обелоданио да је спреман да се кандидује испред конзервативаца, али да ће то питање ускоро пријатељски разрешити са својим ривалом Лашетом. 

Армин Лашет је актуелни премијер најмногољудније немачке покрајине Северне Рајне-Вестфалије.

Рођен у Ахену на крајњем западу земље. Од 1994. године био је посланик у Бундестагу, Европском парламенту и покрајинском парламенту у Дизелдорфу.

Човек по мери Ангеле Меркел 

Лашет важи за приврженог и блиског сарадника канцеларке Ангеле Меркел и Анегрет Крамп-Каренбауер, коју је наследио на челу странке у јануару ове године.

Остао је уз канцеларку Меркел и током снажних критика на њен рачун због избегличке политике, када се у трку за лидера странке вратио и Фридрих Мерц, стари конзервативца из ере Хелмута Кола, који је око себе окупио незадовољне чланове ЦДУ.

Лашет је однео тесну победу на страначким изборима, a његов успех виђен је као  тријумф либерала и центриста у ЦДУ-у и наставак умерене и 16 година дуге политке канцеларке Меркел.

Ипак, лидер ЦДУ је имао несугласица са Меркеловом поводом противепидемијских мера, а популарност коју је уживао као премијер Северне Рајне-Вестфалије компромитована је због хаотичног управљања пандемијском кризом.

Ангела Меркел није подржала отворено ни једног кандидата, али је наговестила да би своју подршку дала управо Лашету.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво