Читај ми!

Европски суд тражио од руске владе да ослободи Алексеја Наваљног

Европски суд за људска права затражио је од руске владе да пусти на слободу руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Суда.

Поводом одлуке Европског суда за људска права којом се од владе Русије тражи моментално пушање на слободу руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, из седишта тог суда у Стразбуру наводе да је Нављни пријаву у вези са његовим притвором и захтев за пуштање на слободу поденео 20. јануара 2021. године.

Додаје се да је Суд дан касније затражио од владе Русије да достави додатне информације о могућем постојању ризика по живот Алексеја Наваљног, у светлу навода о покушају атентата на њега хемијским оружјем и непроналажењу починилаца од стране руских власти.

Суд је од званичне Москве затражио и информације о мерама које се предузимају у циљу заштите живота Наваљног у затвору као и о усклађености услова његовог задржавања и третмана у односу на европске стандарде.

"На дан 26. јануара Влада је одговорила да је подносилац пријаве смештен у правилно чуваном објекту и да је његова ћелија била под видео надзором. Описали су услове у ћелији и нагласили да подносилац пријаве има приступ електронским комуникацијама преко затворског система. Било му је дозвољено да телефонира, а у неколико наврата су га посећивали његови адвокати и чланови јавне комисије за надзор", стоји у саопштењу Европског суда за људска права.

Алексеј Наваљни је 3. фебруара у новом поднеску Суду констатовао да руска влада није у могућности да пружи довољне мере заштите за његов живот и здравље.

"Узевши у обзир приороду и обим ризика по живот Алкесеја Наваљног, како и укупне околности његовог тренутног притвора, Европски суд за људска права је 16. фебруара наложио Влади Русије да пусти подносиоца пријаве, Алексеја Наваљног уз напомену да се ова мера примењује са тренутним дејством", закључује се у Стразбуру.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара