Читај ми!

У Пољској ступио на снагу закон о абортусу, масовни протести широм земље

У Пољској је званично ступио на снагу Закон о забрани абортуса, усред ескалације сумње ЕУ у законитост судског система те земље.

Закон, чије је ступање на снагу објављено у службеном гласнику у среду, брани све врсте прекида трудноће осим у случају силовања или инцеста или ако је живот мајке у опасности, преноси Еуобсервер.

Закон је усвојен још у октобру прошле године, али је његово ступање на снагу одложено због масовних протеста незадовољних грађана који су трајали данима.

Протести су одржани и у среду у центру Варшаве, а сам закон изазвао је бројне дебате о вредностима и владавини права широм земље.

Опозиционе странке сматрају да је закон "провокација" шефа владајуће ПиС странке Јарослава Kачињског и да он законом покушава да убаци Пољску "у ватру" како би протестима и незадовољствима скренуо пажњу са лошег руковођења пандемијом коронавируса.

Европска комисија послала је у среду жалбу у пољски правосудни дисциплински суд.

У жалби се наводи да Пољска има месец дана да одговори на додатно образложено мишљење и да предузме неопходне мере у складу са правосуђем ЕУ, а у супротном ЕK би могла цео случај да проследи Европском суду правде.

 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара