Читај ми!

Председнички избори у Португалији, страх од вируса угрожава излазност

Становници Португалије, који тренутно углавном бораве у својим домовима због строгог закључавања услед растуће епидемије у земљи, данас бирају новог председника. Многи страхују да би излазак на биралишта могао погоршати раст случајева коронавируса и очекује се слаба излазност.

Анкете јавног мњења показују да ће актуелни председник Марсело Ребело де Соуса из Социјалдемократске партије вероватно лако победити на изборима за шефа државе, који углавном има церемонијална задужења.

Левичарска кандидаткиња Ана Гомеш је на другом месту са, према прогнозама, 13,5 ди 14,5 одсто гласова, а лидер десничарске популистичке странке "Доста!" Андре Вентура, трећи је са 10 – 12,5 одсто подршке, наводи Ројтерс.

Земља са 10 милиона људи, која је у првом таласу пандемије прошла боље од осталих, сада има највећи светски седмодневни просек нових случајева коронавируса и смртних случајева на милион људи.

Готово две трећине бирача сматрало је да би изборе требало одложити, показала је анкета истраживачког института ИСЦ/ИСЦТЕ прошле недеље, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да би одлагање избора захтевало промену устава земље, за шта су званичници рекли да није било могуће у кратком року.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво