Иран лансирао први сателит

Иран је уз помоћ ракете "Сафир", лансирао свој први сателит у свемир "Омид", обавестила је државна новинска агенција "ИРНА", позивајући се на саопштење иранске војске.

Иран је данас лансирао у орбиту први сателит домаће производње, пренела је државна телевизија, указујући на напредак земље у области свемирске технологије.

Сателит "Омид" (нада) намењен је за истраживање, прикупљање информација, тестирање опреме и телекомуникације, речено је на телевизији, која је приказала снимке лансирања.

"Још једно достигнуће иранских научника, у земљи под санкцијама, јесте то што је Иран лансирао у орбиту први сателит домаће производње, "Омид", истакао је спикер.

Ројтерс је подсетио да дугодометна балистичка технологија која се користи за лансирање сателита може да се употреби и за лансирање ракета, мада Техеран тврди да нема такве планове.

Сателит ће се после једног до три месеца проведена у орбити вратити на Земљу с подацима који ће помоћи стручњацима да пошаљу у свемир "оперативни сателит".

Историјко присуство Ирана у свемиру  

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад изјавио је да је присуство Ирана, који жели да шири монотеизам, мир и правду, у свемиру сада и званично ушло у историју.

Иран је под санкцијама УН и САД због сумњи да, под плаштом цивилног нуклеарног програма, покушава да развије атомско оружје, што власти у Техерану демантују.

Исламска држава, четврти произвођач нафте у свету, тврди да су њене нуклеарне амбиције ограничене на производњу електричне енергије како би се испуниле домаће потребе и омогућио повећан извоз сирове нафте и гаса.

Техеран је у фебруару прошле године изазвао забринутост међународне заједнице када је, у оквиру сателитског програма, тестирао ракету домаће производње.

У августу је први пут лансирао у орбиту домаћу ракету с макетом сателита. Тај тест је, према тврдњама САД, био неуспешан.

Иран већ има један сателит у орбити. "Сина-1" је лансиран руском ракетом 2005. године.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 03. феб 2009, 14:39) - Aca Faca [нерегистровани]

Iran lansirao prvi satelit

Kada najagresivnija, najmilitantnija supersila, koja je nepozvana učestvovala u svim sukobima u svetu u zadnjih sto godina, koja je upotrebila atomsko oružje, kasetne bombe, hemijsko oružje, radioaktivnu municiju i dr., može da ima svo to oružje bez ičije kontrole, da lansira rakete i proizvodi struju u nuklearnim centralama, možemo samo pozdraviti da i jedna zemlja trećeg sveta uspe da ostvari neki takav uspeh kao ovaj sa satelitom. Želim im mnogo uspeha!

(уторак, 03. феб 2009, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo

Krajnje je vreme bilo da se sete...mislim, heto bih da naglasim da imaju i pravo na nuklearnu energiju, kao i sve druge drzave...a u svemiru im zelimo puno uspeha!