Стратешка сарадња Русије и Кубе

Осмодневна посета председника Кубе Раула Кастра Русији требало би да врати руско - кубанске односе на ниво из совјетских времена. Потписан низ билатералних трговинских споразума и Меморандум о принципима стратешке сарадње.

Лидери Русије и Кубе, Дмитриј Медведев и Раул Кастро, потписали су у Москви Меморандум о принципима стратешке сарадње, а представници две земље потписали су у њиховом присуству пакет споразума о сарадњи.

Између осталог, потписан је међувладин споразум о давању руског кредита Куби, о кредитирању куповине пољопривредне и грађевинске технике, као и споразум између руског министарства финансија и кубанског министарства за стране инвестиције и економску сарадњу о давању Куби неповратне помоћи у прехрамбеним производима.

Раније је руски премијер Владимир Путин најавио да се ради о кредиту од 20 милиона долара, који ће бити искоришћени за куповину руских производа, наводе руске агенције, додајући да ће Русија испоручити Куби 25.000 тона житарица.

После разговора Медведева и Кастра, вицепремијер Русије Игор Сечин најавио је могућност да Русија испоручи Куби додатних 100.000 тона житарица.

Закључени су споразуми о кредиту између корпорације Банка за развој и спољну економску делатност и компаније Авиаимпорт о финансирању испорука авиона тупољев-204ЦЕ и пратеће опреме, односно два споразума о отварању кредитних линија у укупној суми од 44,5 милиона долара.

Могуће формирање заједничке авиокомпаније

Потписан је и споразум о сарадњи између компанија Камаз и Традекс, којим је предвиђен заједнички рад на производњи руских возила на Куби.Потписана су, такође, три меморандума о разумевању - о сарадњи у области образовања и науке, у области спорта и рибарства.

Сечин је навео да компаније Аерофлот и Авиасион де Куба разматрају могућност формирања заједничке компаније, као и да се разматра формирање заједничке фармацеутске компаније.

Током преговора Медведев је рекао да је пакет докумената добар резултат, да је сада потписано 10, а да је још 24 споразума припремила међувладина комисија за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу.

Руски председник је оценио да је садашња робна размена од 239 милиона долара скромна и да то није ниво који може да задовољава.

Председник Русије је честитао Кубанцима 50. годишњицу револуције и преко Раула, пожелео све најбоље лидеру кубанске револуције команданту Фиделу Кастру.

Носталгија из доба Совјетског Савеза

Двојица лидера срела су се синоћ у неформалним околностима у резиденцији Медведева Завидово

Кастро је рекао да се са носталгијом свих 24 године сећао шетње по шуми и сланине на роштиљу са црним хлебом.

Обавезно ћемо јести и сланину и црни хлеб, и разговарати о свему што нас занима, једноставно, прошетаћемо, рекао је током синоћњег сусрета руски председник, водећи кубанског госта до места у парку резиденције, где је Кастра чекао самовар, традиционална руска јела и роштиљ због ког је вредело доћи.

После победе, у октобру 1959. године Раул Кастро је био скоро пола века на положају министра Револуционарних оружаних снага, 60-их и 70-их постао је први заменик Фидела Кастра на свим партијско-државним функцијама и други човек у држави, задужен за одбрану и безбедност.

Када се у јулу 2006. године Фидел разболео, Раул је обављао његове дужности све до парламентарних избора у фебруара прошле године. Посланици су изабрали Раула за председника Државног савета и Савета министара, као и за врховног команданта.

Осмодневна посета Кастра Русији трајаће до 4. фебруара.

Куба била један од најоданијих савезника бившег СССР

У време Совјетског Савеза оба брата Кастро били су чести гости, а Куба један од најоданијих савезника Москви у време хладног рата. Није их било, међутим, од 1986. када је Фидел био на Конгресу Комунистичке партије СССР-а.

"Са носталгијом се сећам тренутака када смо пекли сало у Шуми. Не знам да ли ћу га сада јести са црним хлебом, али ето ме", рекао је Председник Државног савета Кубе, Раул Кастро

Гостова жеља је за домаћина била заповест, па је у Шуми приређена вечера са специјатитетом којег се Раул Кастро тако добро сећа. И вечера потврђује намеру обе стране да кубанско - руски односи добију замах.

Кастрова посета - корак више ка обнови Руског утицаја у Латинској Америци

Деведесетих година су прилично захладнели, највише због тога што после распада Совјетског Савеза, Русија није имала довољно новца да настави да помаже Куби.

У последње време, међутим, сарадња је све већа. Русија је, на пример, прва прошле године послала помоћ пошто су два јака урагана протутњала карипским острвом.

Када је председник Медведев у новембру био на Куби, потписано је више трговинских уговора.

Очекује се да ће их сада бити још, посебно у области енергетике. Русија је заинтересована за нафтне бушотине уз кубанску обалу.

Иза економске сарадње, кажу аналитичари, стоји намера Кремља да обнови утицај у Латинској Америци, традиционално америчкој зони утицаја, што је почела кроз блискост са Венецуелом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи