Читај ми!

Полиција употребила шок-бомбе против демонстраната у Минску

Учесници протестног марша у Минску напустили су подручје у близини резиденције председника Александра Лукашенка након што им је полиција блокирала улаз. Припадници органа реда употребили су шок-бомбе како би растерали демонстранте у престоници Белорусије, док су у граду Витебску ухапсили два новинара која су извештавала са протеста.

Колона од неколико хиљада демонстраната почела је да се повлачи када је полиција блокирала улаз у Палату независности у Минску, преноси Тас.

Припадници органа реда у Минску бацили су и шок-бомбе, а чуло се и око десетак пуцњева.

Портал тут.бy је пренео да су граду Витебску ухапшена два новинара која су извештавала са протеста. Реч је о фотографу овог портала и новинару "Спутњика".

Центар за заштиту људских права "Весна" пријавио је да је на протестима широм земље ухапшено 80 демонстраната, пренео је Тас.

Више десетина хиљада присталица белоруске опозиције окупило се у недељу на Тргу слободе у центру Минска на протесту у оквиру опозиционог "народног ултиматума". Полиција је раније бацила десетак шок-бомби у Орловској улици, док су снаге безбедности практично блокирале центар Минска након што је белоруска опозиција саопштила да планира да се окупи на Тргу слободе, као и у суседној Лењиновој улици.

У граду Лиду, где је такође одржан протест опозиције, полиција је употребила сузавац. Том приликом нико није повређен. Како јавља дописник Спутњика, неколико десетина особа је приведено.

Данас истиче рок "народног ултиматума" који је бивша председничка кандидаткиња Светлана Тихановска раније поставила властима земље. Она је навела да ће, уколико се захтеви опозиције не испуне до 26. октобра, сва предузећа у земљи ступити у генерални штрајк.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска, која је освојила 10,12 одсто гласова.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво