Читај ми!

Наши животи су важни – млади у Нигерији против полицијске бруталности

Настављају се протести против полицијске бруталности у Лагосу, упркос полицијском часу који су увеле власти Нигерије. Бес против полиције претворио се у бес против свега што не ваља у држави - од корупције, економских последица епидемије коронавируса, до опште неједнакости и широко распрострањене несигурности.

Мајова Олајинка већ две недеље учествује на протестима против полицијске бруталности у Лагосу.

„Овако више једноставно не може", рекао је 18-годишњи студент коме је полицијски службеник убио рођака пре пет година зато што је одбио да му преда паметни телефон током редовног претреса.

Млади Нигеријци попут Олајинке, многи од њих рођени после краја војне владавине 1999. године, изашли су на улице Лагоса и других великих градова током највећих демонстрација у „демократској ери" ове земље.

Протести су покренути на друштвеним мрежама.

Бес против полиције претворио се у бес против свега што не ваља у држави - од корупције, економских последица епидемије коронавируса, до опште неједнакости и широко распрострањене несигурности.

Иако је мало вероватно да ће власт председника Мухамадуа Бухарија устукнути, протести повећавају политичку нестабилност у земљи чланици ОПЕК-а и прете да ослабе ионако крхку економију највеће земље у Африци.

Захваљујући протестима, Влада је покренула реформу полиције, рекао је Намди Обаси, нигеријски саветник за Међународну кризну групу.

„Многи демонстранти сматрају да је прави тренутак за много шире реформе у области владавине права и безбедности. Председник Бухари треба да учини много више како би показао да је озбиљно схватио овај задатак", навео је Обаси.

Председник Нигерије распустио је злогалсну специјалну Јединицу за истрагу пљачки, која је дуго оптуживана за убиства, мучења и изнуде, а његова влада извинила се демонстрантима. 

Међутим, ови поступци нису били довољни, па се на Лекију, мосту који води до острва богатих у Лагосу, сваке вечери окупља на хиљаде људи.

Иако би протести могли да потрају, стручњаци верују да ће их Бухари угушити.

„Главна пажња биће усмерена на сузбијање покрета. Све ово неће много утицати на политички естаблишмент Нигерије", навео је Адебаио Адемувагун, аналитичар из Лагоса.

Протести су избили почетком октобра, након што се на интернету појавио снимак у коме се види како припадници озлоглашене јединице извлаче човека из хотела и пуцају у њега на улици. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво