Читај ми!

Европа кажњава Малту и Кипар због "златних пасоша"

Европска комисија покренула је прекршајне поступке против Кипра и Малте због праксе давања држављанства страним инвеститорима, тзв. "златног пасоша".

Давање држављанства земаља чланица Кипра и Млате, а тиме и држављанства ЕУ, у замену за унапред одређено плаћање или улагање и без стварне везе са дотичним државама чланицама, није компатибилно са принципима Уговора о ЕУ, сматра Европска комисија.

У Бриселу оцењују да такво понашање подрива и интегритет статуса држављанства ЕУ предвиђен чланом 20. Уговора о функционисању Европске уније.

ЕК је покренула против Кипра и Малте прекршајне поступке због праксе давања држављанства страним инвеститорима, тзв "златог пасоша".

Владе Кипра и Малте имају два месеца да одговоре на званична обавештење Комисије о покретању поступка, упућено у писменој форми.

Кипар је недавно објавио да ће окончати свој програм усред навода да су један од највиших државних званичника и посланик ветеран покушали да заобиђу строга правила провере.

Никозија је најавила да ће програм окончати од 1. новембра, мада је ЕК приметила да земља планира да настави обраду тренутних захтева. Програм је сличан ономе на Малти и привукао је многе стране инвеститоре, јер пасош тих земаља власнику аутоматски омогућава приступ свим државама чланицама Европске уније – 27 земаља.

Инвеститорима је у оквиру програма издато око 4.000 кипарских пасоша, који су земљи донели више од седам милијарди евра.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се