Обама нуди партнерство исламском свету

Барак Обама позвао исламски свет на помирење у свом првом званичном интервјуу који је дао арапској телевизијској станици Ал Арабијa. Амерички председник је подсетио на своје муслиманско порекло.

Амерички председник Барак Обама изабрао је арапску телевизијску станицу Ал Арабија за свој први званични интервју, као део напора да поправи односе са исламским светом које је нарушила претходна администрација Џорџа Буша.

У интервјуу који је данас објављен, Обама је подсетио и на своје муслиманске корене и рођаке, што је практично била табу тема за време председничких избора, и навео да муслиманима жели да пренесе поруку да Американци нису њихови непријатељи.

Обама је за телевизију, чије је седиште у Дубаију, рекао да су САД у прошлости чиниле грешке, али да "нема разлога зашто не би било могуће обновити оно поштовање и партнерство које је Америка са исламским светом имала до пре само 20 или 30 година".

Нови амерички председник позвао је на ново партнерство са исламским светом, "засновано на узајамном поштовању и заједничким интересима". Обама је говорио и о свом одрастању у доминантно муслиманској Индонезији.

Обамин интервју емитован је у тренутку када је његов нови изасланик за Блиски исток, бивши сенатор Џорџ Мичел допутовао у Египат, на почетку турнеје током које ће посетити и Израел, Западну обалу, Јордан, Турску и Саудијску Арабију.

САД више диктира него што слуша

У интервјуу, Обама је оценио да је важно "одмах се ангажовати" на Блиском истоку и да је Мичела упутио да разговара "са свим важнијим укљученим странама". Према Обаминим речима, његова администрација ће после тих разговора дефинисати своју приступ.

"Оно што сам му рекао је да слуша, пошто САД исувише често почињу тиме што диктирају", рекао је Обама.

Амерички председник је поновио да Израел остаје њихов савезник и верују у право те земље да се брани, али је указао да ће и Палестинци и Израел морати да донесу тешке одлуке.

"Верујем да је тренутак зрео да обе стране схвате да пут којим кроче није онај који ће донети просперитет и безбедност њиховим народима", рекао је Обама, позивајући на стварање палестинске државе у којој би постојала унутрашња слобода кретања и која би могла да тргује са суседима.

Обама је осудио претње које је Иран упутио Израелу, нуклеарни програм Техерана и подршку терористичким организацијама, али је оценио да је за САД важно "да буду вољне да разговарају са Ираном, да веома јасно укажу где леже разлике, али и где су путеви за евентуални напредак".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво