Читај ми!

Поништени избори у Киргистану, демонстранти упали у зграду Владе и Парламент

Централна изборна комисија у Киргистану поништила је резултате недељних избора према којима су две владајуће партије освојиле власт. Одлуци Комисије претходили су протести демонстраната који су рано јутрос провалили у зграду Владе и ослободили бившег председника из притвора, јавили су локални медији.

Одлуку о поништењу избора саопштио је члан изборне комисије за киргистански сајт вести.24.кр, преноси Ројтерс.

Протести су избили када су партије блиске председнику Соронбају Женбекову, прогласиле победу на основу прелиминарних резултата избора одржаних у недељу. 

Демонстранти су тражили да се пониште резултати гласања и Централна изборна комисија је у уторак рекла да ће размотрити њихов захтев, известила је локална веб-страница вести24.кг

Руска новинска агенција РИА цитирала је Женбековљеву портпаролку која је рекла да он такође није искључио поништавање резултата избора. Она је рекла да је Женбеков и даље у Бишкеку и да има контролу над ситуацијом у земљи.

Полиција је касно синоћ растерала демонстранте, али су се они вратили на централни трг главног града Бишкека и провалили у зграду Парламента.

Зграду, која је локално позната и као Бела кућа, накратко је захватио пожар који је убрзо угашен.

Демонстранти су потом провалили у седиште Одбора за националну безбедност и ослободили бившег председника Алмазбека Атамбајева, који је осуђен на дужи затвор због оптужби за корупцију.

Опозиционе групе заузеле су још неколико зграда, укључујући и канцеларију градоначелника и именовали свог в. д. шефа националне безбедности и вршиоца дужности генералног тужиоца.

Према извештајима локалних медија, неколико покрајинских гувернера поднело је оставку.

Једна особа је током убијена, а 686 је рањено у сукобима током ноћи, саопштила је Влада.

Локални медији известили су да су јавни скупови почели у уторак у неколико провинцијских центара, од којих је већина била антивладина, док су се присталице Женбекова окупиле у јужном граду Ошу, где његов брат позива на јединство и ред.

Киргистан, средњоазијска земља са 6,5 милиона становника у блиском савезу са Русијом, има дугу историју политичке нестабилности. У протеклих 15 година у побунама су са власти срушена два председника, подсећа Ројтерс.

Kиргистански опозиционар преузео функцију министра полиције

Kиргистански опозициони политичар и бивши високи безбедносни званичник Kурсан Асанов прогласио се за вршиоца дужности министра унутрашњих послова, саопштио је данас портпарол Министарства.

Портпарол је навео да је полицији наређено да осигура безбедност грађана и спречи сукобе међу демонстрантима и крађе.

Додао је да се досадашњи министар унутрашњих послова Kашкар Јанушалијев није појавио на послу, преноси Ројтерс.

Агенција оцењује да је то знак да председник Сорнобај Женбеков губи контролу над државом.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара