Рим повлачи амбасадора из Бразила

Италија повлачи амбасадора из Бразила због одбијања бразилских власти да изруче Ћезара Батистија, осуђеног за убиства почињена седемдесетих година.

Италија је одлучила да повуче амбасадора из Бразила због одбијања бразилских власти да изруче Ћезара Батистија, који је у домовини осуђен у одсуству због убистава почињених седамдесетих година, саопштило је Министарство спољних послова у Риму.

Министарство је навело да овако реагује на прошлонедељну одлуку бразилског председника Луиза Ињасија Луле да Силве да Батисти, некадашњем италијанском екстремном левичару, дозволи статус избеглице из политичких разлога.

У овај сукоб умешана је, наводно, и супруга француског председника Николе Саркозија, Карла Бруни, коју је једно удружење италијанских жртава оптужило да је на неки начин утицала на такву одлуку Да Силве током посете Бразилу у децембру.

Бруни, која је рођена у Италији, демантовала је ове оптужбе. Прошле године она је критикована у Италији да подржава италијанске екстремне левичаре у егзилу у Француској.

Батисти (54) је 1981. године побегао из италијанског затвора и више година је живео у Француској, одакле је побегао 2006. године када је Париз одобрио његово изручење. Годину касније је ухапшен у Бразилу.

Батисти прети доживотна робија у Италији због четири убиства и напада седамдесетих година када је припадао групи "Наоружани пролетери за комунизам".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво