Међународни дан сећања на холокауст

Широм света обележава се Међународни дан сећања на жртве холокауста, који представља један од најмрачнијих периода у историји човечанства. У европским земљама живот је изгубило 53 милиона људи. Поред шест милиона Јевреја, највише страдали Руси, Пољаци, Роми и Срби.

У свету се обележава Међународни дан сећања на жртве холокауста, а представља један од најмрачнијих периода у историји човечанства.

Немачки председник Хорст Келер позвао је у Бундестагу на заштиту Јевреја у Немачкој и указао на посебну одговорност Берлина према Израелу.

''Поставимо се на страну наших јеврејских земљака. Ко њих напада, напада све нас'', рекао је Келер и, како преносе немачки медији, оценио да је срамно што полиција и даље мора да чува од старих и нових екстремиста места значајна за јеврејски живот.

Келер је упозорио да се не сме имати разумевање за оне који оспоравају националсоцијалистичке злочине над европским Јеврејима и, као и председник Бундестага Норберт Ламерт, подсетио на милионске жртве фашизма.

Полагањем венаца, паљењем свећа и многобројним манифестацијама, комеморацијама, научним скуповима, конференцијама и трибинама широм Немачке је обележен међународни Дан сећања на жртве холокауста.

На данашњи дан 1945. ослобођен је највећи нацистички логор смрти Аушвиц, симбол холокауста и страдања, у којем је током Другог светског рата најмонструозније експрименте на људима изводио доктор Јозеф Менгеле и где је, у најстрашнијим мукама, страдало најмање 1,5 милиона људи.

Бивши немачки председник Роман Херцог је 1996. године данашњи дан прогласио националним даном сећања на жртве холокауста.

Термин холокауст, хебрејска реч с грчким кореном, користи се за опис геноцида и других злочина против човечности и међународног права. После Другог светског рата употребљава се искључиво за злочине почињене против европских Јевреја за време владавина нациста од 1933. до 1945. године.

Упознати младе са страхотама холокауста 

У саопштењу Савета Европе пише да је овај дан прилика да се ода почаст жртвама и ојача кампања против расистичке мржње која је довела до холокауста. Централни део кампање усмерен је ка младима.

Генерални секретар УН Бан Ки-мун рекао је, поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста, да свет мора да научи будуће генерације лекцијама из најтамнијих страница историје, да се мора борити против порицања холокауста и говорити против нетрпељивости и мржње.

Бан Ки-мун је додао и да се морају задржати стандарди Уједињених нација, ради заштите људи и борбе против некажњивости геноцида, ратних злочина и злочина против човечности.

"У свету се наставља окрутно насиље, крајње непоштовање људских права, а људи су мета само због тога ко су. На данашњи дан сетимо се жртава холокауста поново потврђујући нашу веру у достојанство и једнака права свих чланова људске породице", истакао је генерални секретар УН.

Међународни дан сећања на жртве холокауста установила је Генерална скупштина УН је 1. новембра 2005. године, имајући у виду незапамћено страдање јеврејског народа у Другом светском рату.

Посебно се обележава у европским земљама које су преживеле голготу тог светског сукоба, у коме је живот изгубило 53 милиона људи, међу којима готово 31 милион цивила.

Поједини народи нашли су се пред тоталним истребљењем, а највеће жртве поред шест милиона Јевреја, били су Руси, Пољаци, Роми, и Срби.

Званичници Савета Европе подсетили на ужасе холокауста

Високи званичници Савета Европе поручили су да је Међународни дан сећања на холокауст, 27. јануар, прилика да се ода пошта жртвама и појача кампања против расизма.

"Холокауст је један од најмрачнијх периода у историји Европе. Међународни дан сећања на холокауст прилика је да се ода пошта жрвама и за јачање наше кампање против расистичке мржње која је мотивисала холокауст", наводи се у саопштењу.

У саопштењу шпанског министра спољних послова и копредседавајућег Комитета министара Савета Европе Мигуеал Ангела Моратиноса, председника Парламентарне скупштине Луиса Марие де Пуча и генералног секретара Терија Дејвиса наводи се да је шуштински део кампање подучавање млађих генерација о холокаусту.

Подсећајући на страхоте холокауста, они у рекли да се мора говорити о таквим "неописивим злочинима" зато што "будуће генерације морају познавати своју пошлост да би се заштитиле од сличне субине у будућности".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво