Кирил нови руски патријарх

Митрополит смољенски и калињинградски Кирил изабран за новог поглавара Руске православне цркве. Шеснаест удараца Великог царског звона Храма Христа Спаситеља објавило је избор новог патријарха московског и целе Русије. За новог патријарха гласало је 508 делегата Помесног сабора.

Шеснаест удараца Великог царског звона Храма Христа Спаситеља објавило је избор новог патријарха московског и целе Русије.

На Помесном сабору у московском Храму Христа Спаситеља за новог, 16. патријарха московског и целе Русије изабран је досадашњи "чувар патријаршијског престола" и председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит смољенски и калињинградски Кирил.

Како је јавила агенција Итар-Тас, за њега је гласало 508 делегата од 702 учесника Сабора.

За другог кандидата, 59-годишњег управника имовинских послова Московске патријаршије, митрополита калушког и боровског Климента, гласало је 169 делегата.

Процес гласања и бројања гласова трајао је око четири сата, а резултате избора саопштио је председник саборске комисије за бројање гласова митрополит јекатеринодарски и кубањски Исидор.

Агенција Итар-Тас је пренела да је Кирил саопштио да захваљује и прихвата да буде патријарх, што су делегати слушали окренути лицем према олтару, после чега је у пратњи хора почео молебан.

На прекјучерашњем Архијерејском сабору за кандидате за патријарха Руске православне цркве изабрани су митрополити Кирил, Климент и Филарет, који је данас повукао своју кандидатуру у корист митрополита Кирила.

Поглавар Белоруске православне цркве повукао кандидатуру

Митрополит мински и егзарх Белоруске православне цркве Филарет повукао је своју кандидатуру за избор за новог патријарха Руске православне цркве у корист кандидата митрополита смољенског и калињинградског Кирила, изјавио је начелник прес службе Патријаршије Владимир Вигиљански.

Према његовим речима, Помесни сабор одлучио је да допунских кандидата неће бити и да ће се гласати за преостала два кандидата - митрополита Кирила и митрополита калушког и боровског Климента, јавља агенцији Итар-тас.

На Архијерејском сабору чувар патријаршијског престола митрополит Кирил као један од три кандидата добио је 97 од 198 гласова, митрополит Климент 32, а поглавар Белоруске православне цркве Филарет, који се данас повукао, 16 гласова.

Правила избора патријарха

Иако су предложени кандидати, правила изборне процедуре налажу да изборни сабор може предложити и друге кандидате као претенденте на место новог поглавара РПЦ.

Сви архијереји који имају високо богословско образовање, искуство у управљању епархијом, добру репутацију и поверење јерарха, клера и народа, а старији су од 40 година, могу ући у ужи избор за патријарха московског и целе Русије.

Руска православна црква позвала је све помесне православне цркве да пошаљу своје највише делегације на интронизацију новог руског патријарха, која ће бити одржана 1. фебруара на литургији у храму Христа Спаситеља у Москви, у девет сати по московском времену.

Увођењу у трон патријарха московског и целе Русије присуствоваће делегације свих помесних православних цркава, а Српску православну цркву требало би да представља најстарији члан Синода који замењује патријарха Павла митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Медведев поздравио рад Помесног сабора

Руски председник Дмитриј Медведев пожелео је данас успешан рад Помесном сабору Руске православне цркве, уверен да ће одлуке донете на Сабору послужити даљем развоју сарадње РПЦ и државе, очувању међуверске слоге у Русији и учвршћивању идеала добра, мира и праведности.

У поруци делегатима Сабора, на којем ће бити изабран будући патријарх московски и целе Русије, Медведев је додао да је уверен да ће донете одлуке имати позитиван утицај на духовни живот грађана Русије и православних хришћана целог света.

Срдачно вам честитам историјски догађај у животу Руске православне цркве - сазивање највишег органа црквене власти, Помесног сабора, навео је Медведев у својој поруци коју је пренела прес служба Кремља.

Према речима руског председника, карактеристика Помесног сабора, који је почео у Храму Христа Спаситеља у Москви, јесте његова широка репрезентативност јер учествују свештеници, монаси и верници.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи