Kод Наваљног пронађени трагови новичока, Меркел тврди да је неко хтео да га ућутка

Немачка влада саопштила је да су у узорцима руског опозоиционог лидера Алексеја Наваљног пронађени трагови нервног гаса новичок а канцеларка Ангела Меркел тврди да је неко хтео да га ућутка.

Немачка канцеларка тврди да је неко хтео да ућутка руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који се налази у коми у болници у Берлину.

Немачка влада претходно је саопштила да, на основу анализа крви Наваљног, има необориве доказе да је отрован нервним агенсом новичоком.

Меркел је на конференцији за новинаре у Берлину рекла да је запањујућа вест о, како је навела, покушају убиства Наваљног средствима за тровање.

"Алексеј Наваљни постао је жртва напада нервним агенсом новичком. Потврђено је присуство овог отрова у његовим узорцима теста и оно је ван сваке сумње", рекла је Меркел.

Она је додала да је утврђено да је Наваљни жртва злочина.

"Желели су да га приморају да ћути", сматра Меркел.

Портпарол немачке владе Штефан Зајберт рекао је да су токсиколошка испитивања узорака узетих од Наваљног обављена у немачкој војној лабораторији и да су потврдила "недвосмислене доказе о хемијском нервном агенсу из групе новичок". 

Наваљни, оштар критичар руског председника Владимира Путина лечи се у болници у Берлину након што му је 20. августа позлило на лету из Сибира за Москву.

Он је лечен у болници у Омску, а касније пребачен у Берлин.

Новичок је нервни агенс којим су пре две године у Великој Британији отровани бивши британско-руски двојни агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка.

Русија је новичок "дизајнирала" током Хладног рата као високо отровну хемикалију која се не може открити стандардном опремом. 

Професорка неорганске хемије на Универзитетском колеџу у Лондону Андреа Села рекла је за Си-Ен-Ен да "идентификација отрова новичок снажно упућује на то да је руска влада одговорна за тај напад".

Кремљ није упознат с немачким тврдњама 

Kремљ није упознат са закључцима немачких власти да је руски опозицииони лидер Алексеј Наваљни наводно отрован новичоком, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Таква инофрмација нам није прослеђена", рекао је Песков.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво