Премијер Либана објавио оставку владе: Узрок експлозије у Бејруту системска корупција

Након експлозије у Бејруту и притиска јавности влада Либана поднела је оставку, јавља Индепендент. Премијер Хасан Дијаб позива на привођење правди одговорних за овај злочин, јавља Скај њуз.

Хасан Дијаб је у кратком телевизијском говору рекао да је експлозију која је претресла Бејрут прошле недеље била узрокована "ендемском корупцијом" која је годинама прожимала либанску политику.

"Премијер Хасан Дијаб оставку свог кабинета поднео је у председничкој палати", изјавио је либански министер здравља Хамад Хасан

Либанска влада тај потез је повукла након викенда који су обележили антивладини протести након експлозије у бејрутској луци у којој је погинуло најмање 200 особа - а више од 6.000 је повређено.

Либанска влада поднела је колективну оставку упркос томе што је само два дана након експлозије бивши премијер, током телевизијског обраћања, понудио да на челу владе остане још два месеца. Предлог је образложио потребом да се различити чиниоци усагласе о реформским процесима у Либану. 

Последња одлука либанске владе пре подношења оставке била је пребацивање случаја експлозије Врховном судском већу у чијој надлежности су догађаји за које се процењује да крше националну безбедност Либана, као и злочинима политичке и државне сигурности.

Врховни судско веће највише је правосудно тело Либана.

За експлозију и њене последице либански грађани окривили су политичко руководство које, уз то, оптужују за корупцију и немар.

Уз људске жртве и хиљаде повређених, процењује се да је најмање 300.000 људи нашло се на улици јер су им куће уништене, а материјална штета је огромна и премашује три милијарде долара.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво