Лукашенко доминантан на изборима, покренута истрага због нереда у Минску

Белоруски председник Александар Лукашенко освојио је на председничким изборима 80,23 одсто гласова, саопштила је председница Изборне комисије те земље Лидија Јермошина. Полиција покренула истрагу због ноћашњих нереда у Минску.

На председничким изборима одржаним у недељу, Лукашенкова главна противкандидаткиња Светлана Тикануска освојила је 9,9 одсто гласова, док су преостала три кандидата освојила мање од два одсто, преноси Тас.

Истовремено је 6,02 одсто грађана гласало против свих кандидата, рекла је Јермошина и додала да се коначни резултати највероватније неће значајније променити.

У недељу увече након што су објављени први резултати, хиљаде грађана је изашло на улице како би протестовали наводећи да су избори покрадени.

Том приликом полиција је користила водене топове, сузавац и шок бомбе против демонстраната.

Током протеста широм земље ухапшено је око 3.000 људи, изјавила је портпарол Министарства унутрашњих послова Олга Чемоданова.

Према њеним речима, 1.000 људи ухапшено је у Минску, а 2.000 у другим деловима земље.

"Током неодобрених протеста повређено је 39 полицајаца и више од 50 цивила", рекла је Чемоданова.

Додала је да су се синоћ и јутрос демонстранти окупили у близини гласачких места и на централним трговима у 33 града у Белорусији, преноси Тас.

Због нереда у Минску Белоруски истражни комитет покренуо је кривичну истрагу, саопштио је председник комитета Иван Носкевич.

Није прецизирао да је истрага покренута због незаконитих активности, укључујући насиље против полицајаца, од којих је више десетина повређено, преноси Тас

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара