Двонедељно ванредно стање у Либану, бесни грађани оптужују власт за корупцију и немар

Спасиоци настављају потрагу за преживелима после експлозије у луци у Бејруту. Према најновијим подацима погинуло је 137 особа, а више од пет хиљада људи повређено. У земљи је проглашена тродневна жалост, а на снази је и двонедељно ванредно стање. Либан није сам, поручује француски председник Емануел Макрон, који се у Бејруту из прве руке упознао с размерама катастрофе.

Два дана након стравичне експлозије, грађани и локалне службе почели су да рашчишћавају рушевине у либанској престоници. Процењује се да је око 300 хиљада становника остало без домова.

Лука у којој је према званичним информацијама експлодирало готово три хиљаде тона амонијум нитрата, изгледа као да је у њу ударио астероид. У то се лично уверио и француски председник Емануел Макрон.

У Бејруту су га дочекали бесни грађани, који оптужују либанску владу за корупцију и немар.

"Политичари су нас убили. Нико нам није помогао, ни војска није ништа учинила. Стрпајте их све у затвор", каже разочарана становница Бејрута.

Либанцима је обећао, а од председника и премијера те земље затражио спровођење реформи, борбу против корупције и транспарентан банкарски систем, наводећи да је Либану потребан нови политички споразум.

"Овде сам да искажем солидарност и пријатељство француског народа са народом Либана. Разумем вашу љутњу. Нисам дошао да подржим режим и његову политику, већ да вам помогнем, да донесем лекове, храну и материјал за обнову вашег града. Гарантујем вам да помоћ неће отићи у корумпиране руке", поручио је Макрон.

Помоћ је преко потребна, пре свега здравственом систему који је био на ивици пуцања и пре експлозије, због епидемије коронавируса. Хуманитарна помоћ стиже из целог света, Русија отвара пољску болницу за повређене у експлозији. Гувернер Бејрута каже да би укупна материјална штета могла бити и до 15 милијарди долара.

Бејрут, град катастрофе

"Не прође ни дан да нам се нешто не деси. Имали смо шумске пожаре прошле године, затим протесте, економску кризу, корону, а сада и ову експлозију", јадају се Либанци.

Сматрају да их је експлозија вратила 100 година уназад.

Још стижу потресни снимци из либанске престонице. један је забележен у породилишту, где је упркос снажној експлозији рођен здрав дечак. Његов отац се на друштвеним мрежама захвалио лекарима и сестрама на професионалности и храбрости. Трагичан догађај прекинуо је и позирање младе из Бејрута.

"Две недеље сам се спремала за венчање. Желела сам да ме родитељи виде срећну у белој венчаници, да изгледам као принцеза. Сада сам јако тужна. У шоку сам. Када се догодила експлозија мислила сам да ћу да умрем", каже млада.

Либански званичници прогласили су Бејрут градом катастрофе. У кућном притвору је више лучких званичника, а организације за заштиту људских права Амнести Интернешенел и Хјуман рајтс воч позивају на независну истрагу о експлозијама.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво