САД, крај гушења грађана

Минеаполис је први забранио полицајцима да гуше грађане приликом хапшења. Ускоро ће такав захват бити забрањен у Лос Анђелосу, Филаделфији, Сан Дијегу у Њујорку.

Начин на који је убијен Џорџ Флојд покренуо је талас протеста у Америци, али полицајцима у неколико великих америчких градова, убудуће, неће бити дозвољено да на тај начин савладавају ухапшенике.

Само у Лос Анђелесу су у претходних неколико година овим захватом убијене две особе, док је чак 90 остало без свести, показују подаци које је објавио Ел-Еј тајмс, дан пошто је начињен предлог закона којим ће гушење бити забрањено у полицијској пракси.

Када буде усвојен, закон ће важити на целој територији Калифорније. Забрану гушења најавиле су и власти у Њујорку и Филаделфији.

Осим што се сматра садистичким, гушење се наводи као узрок смрти у најмање 16 случајева хапшења у САД. Та статистика, свакако, није комплетна.

Осим гушења, власти у Филаделфији најавиле су и забрану сузавца и гумених метака, после серије инцидената који су се у том граду догодили у претходних десетак дана.

Забрану гушења ухапшеника, ограничавање употребе оружја за разбијање демонстрација и већу транспарентност рада полиције прве су увеле власти Минеаполиса, града у којем је полицајац Дерек Шовин убио Џорџа Флојда.

"Ово је тренутак у којем у потпуности можемо променити начин на који ради полиција", рекао је градоначелник Минеаполиса Џејкоб Фреј, наводећи да би овај документ могао представљати пример за остале градове у САД.

У документу се, такође, наводи да су "црнци, припадници аутохтоних народа и заједнице другачије боје коже генерацијама трпели трауму која је резултат систематског и институционализованог расизма и дугогодишњих проблема у раду полиције".

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи