Две аутопсије – два различита узрока смрти Џорџа Флојда

Две аутопсије, једна званична и друга коју је од независног тима патолога затражила породица Џорџа Флојда, показују да је Флојд убијен, али као директан узрок смрти наводе другачије околности.

Докторка Алиша Вилсон, члан независног тима патолога који су урадили аутопсију на захтев породице убијеног Џорџа Флојда, саопштила је да је Афроамериканац преминуо услед механичке асфиксије, односно гушењем које је изазвао притисак на врат.

Међутим, у извештају који је нешто касније објавила канцеларија службеног патолога округа Хенепин у Минесоти, као узрок смрти је наведен срчани застој.

Доктор Мајкл Баден, још један члан независног тима патолога, тврди да је Флојд умро услед снажног притиска на врат и леђа који је омео проток крви и дисање.

Каже да су бројне маснице и огреботине на Флојдовом телу и лицу доказ велике силе којом је био притиснут уз тло. 

"Флојд је преминуо јер му је требало ваздуха", каже Баден.

Здрав човек или срчани болесник 

С друге стране, службени патолози округа Хенепин кажу да је Флојдово срце стало када су га полицајци притисли уз земљу и наводе да је убијени Афроамериканац био срчани болесник и да је имао висок крвни притисак.

Такође, иницијална токсиколошка анализа је показала присуство фентанила и метамфетамина у Флојдовом крвотоку.

Супротно од тога, доктор Баден тврди да је Флојд био доброг здравља и да нема обољења која су могла имати значајну улогу у његовој смрти.

Оно што је најважније, и једна и друга аутопсија показују да је у питању хомицид, односно да су поступци других људи проузроковали Флојдову смрт.

Аутопсијом је утврђено и да је Флојд био заражен коронавирусом.

Како спроведени пи-си-ар тест може да покаже позитиван резултат и недељама након што је дошло до инфекције, доктори сматрају да је Флојд имао асимптоматску клиничку слику и да није био заразан.

Флојдова смрт је изазвала масовне протесте који трају већ девет дана у готово свим већим америчким градовима.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво