Цензура Обаминог говора о комунизму

Приликом свечаности инаугурације Барака Обаме кинески веб-сајтови цензурисали делове говора у којима је амерички председник помињао комунизам. Државна телевизија накратко прекинула емитовање свечаности.

Интернет странице у Кини цензурисале су делове говора у којима је амерички председник Барак Обама помињао комунизам, а државна телевизија је прекинула пренос Обамине инаугурације у тренутку када је изрекао ту реч.

"Сетите се да су се раније генерације суочавале с комунизмом и фашизмом не само уз помоћ пројектила и тенкова, већ и чврстим савезима и трајним убеђењима", рекао је Обама у 18-минутном обраћању после полагања заклетве.

"Онима који су дошли на власт захваљујући корупцији, преварама и ућуткивањем неистомишљеника поручујем да су на погрешној страни историје, али да ћемо им пружити руку ако покажу намеру да одбаце ратоборност", рекао је амерички председник.

Пошто је кинески преводилац изрекао реч "комунизам", државна телевизија је накратко прекинула пренос свечаности, а затим наставила програм разговором у студију с једним аналитичарем о тешкоћама с којима ће се суочити нови амерички председник у области економије.

Из превода Обаминог говора на главним кинеским интернет порталима "Сина" и "Соху" избачена је реч "комунизам", као и параграф о неистомишљеницима, док је портал "Нетеасе" потпуно избацио читав део говора.

Комплетан говор објављен је на веб-сајту телевизије "Феникс" са седиштем у Хонгконгу, као и у енглеском издању државног дневника "Жемин жибао".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво