Шта би се десило да су демонстранти пробили ограду Беле куће

Председник САД Доналд Трамп је у објави на Твитеру написао да би се демостранти који протестују због убиства Џорџа Флојда суочили са опасним псима и најстрашнијим оружјем које су икад видели, да су пробили ограду Беле куће.

Талас протеста због убиства Џорџа Флојда у Минеаполису проширио се широм САД, праћен сукобима демонстраната и полиције у Њујорку, Вашингтону, Атланти, Денверу и Коламбусу.

Бела кућа била је накратко блокирана пошто су је опколили демонстранти, који су узвикивали име убијеног Џорџа Флојда и упозоравали власти да "нема мира без правде".

Трамп се потом огласио на Твитеру. Како Ројтерс наводи, чини се да је позвао своје присталице да се окупе испред Беле куће. "Колико сам схватио, вечерас је МАГА (Make America great again /Учинимо Америку поново великом) ноћ у Белој кући".

Амерички председник је, између осталог, похвалио рад Тајне службе која је чувала Белу кућу: "Био сам унутра и пратио сваки корак, и осећао сам се у потпуности безбедно".

Навео је да су протести били професионално организовани, али да нико није био ни близу тога да прескочи ограду. Да јесте, тај би се суочио са најопаснијим псима и најстрашнијим оружјем које су икада видели, твитовао је Трамп и додао да су припадници Тајне службе само чекали да крену у акцију. 

Трамп је оптужио градоначелника Вашингтона Мјуријел Баузера да није хтео да пошаље полицију да помогне Тајној служби иако су, како је Вашингтон пост навео, помогли да се демонстрације одрже под контролом.

У међувремену, гувернер Минесоте Тим Волц наредио је најобимнију мобилизацију Националне гарде у историји, а Пентагон је спремио посебне снаге за помоћ у успостављању реда у држави у којој већ четири дана трају нереди због убиства Џорџа Флојда. 

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се