Невин провео 20 година у затвору, а онда је неко други признао злочин

Од 1986. до 1991. године у јужнокорејском месту Хвасеонгу догодио се низ убистава жена, за које је полиција сматрала да су дело серијског убице. Убиство 13-годишње девојчице је, међутим, признао један мушкарац, и због тога је провео 20 година у затвору. Прошле године, Јужну Кореју је шокирало признање једне друге особе која је признала свих 10 убистава.

Тринаестогодишња девојчица је у јесен 1988. била силована и убијена у свом кревету. Злочин се догодио у месту Хвасеонг, у околини Сеула, у којем је забележен велики број убистава жена.

Готово годину дана од убиства полиција је привела 22-годишњег мушкарца, којег медији називају Јун (према јужнокорејском закону не смеју да се објављују имена осумњичених и осуђеника).

Три дана су га испитивали у полицијској станици о убиству 13-годишње девојчице, да би на крају успели да извуку признање.

Јун је полицији рекао да је у ноћи убиства изашао на ваздух. Током шетње се зауставио неколико пута да би се одморио, шепао је јер је као дете боловао од дечје парализе, због чега је био ослобођен и војне службе.

Око поноћи је угледао светло у једној кући и осетио "порив да уђе унутра и силује", наводи се у његовом признању. Онда се попео у кућу, напао девојчицу, иако је рекао полицији да зна да су родитељи у кући и да спавају. Касније је наводно спалио своју одећу и отишао кући.

Осиђен је на доживотну робију, иако је казна касније смањена. Ослобођен је након 20 година затвора.

Убиства у Хвасеонгу

Све до 1986. године Хвасеонг је био мирно место, а онда су почела да се догађају убиства. До 1991. године 10 жена и девојчица је убијено. У свим случајевима жртве су биле сексуално нападнуте, и у многима од њих као оружје је коришћен део њихове одеће попут чарапа или мајица.

Најмлађе жртве биле су тинејџерке, а најстарија 71-годишња жена.

Убиствима је поклоњена велика медијска пажња, а полиција је била уверена да трага за серијским убицом. Међутим, имали су мало трагова – у то време није било видео-надзора, нити могућности праћења телефонских позива, а ни ДНК претрага није била доступна.

Јун је једина особа која је осуђена за неко од 10 убистава.

Шокантно откриће

У септембру прошле године начелник полиције је објавио да су неки од доказа стари 30 година прослеђени Националној форензичкој служби на ДНК тестирање. Испоставило се да докази сакупљени на месту убиства три жене одговарају једној особи.

Он је тренутно у затвору, на доживотној робији – осуђен је јер је 1994. године силовао и убио своју свастику.

Месец дана касније он је признао свих 10 убистава у Хвасеонгу, и још четири поред тих.

Јун сматра да током поступка његова права нису поштована. Он је био потписао три признања и на суђењу је признао убиство како би избегао смртну казну.

Прошлог децембра почела је провера поступања седморице полицајаца и тужиоца, и због сумње да су користили прекомерну силу.

Прошле недеље Јун је покренуо процес, како би могао да спере љагу са свог имена. "Само желим да се моје име не везује за лажне оптужбе и да вратим своју част. То је све", рекао је Јун.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво