Прекинуто затишје у Палестини

Израелски војници, после дужег затишја, убили шест Палестинаца. Убијени осумњичени за напад на јеврејско насеље у четвртак. Хамас тврди да су три жртве цивили.

Шест Палестинаца убијено је рано јутрос у сукобима са израелском војском, чиме је прекинут дуг период затишја на палестинским територијама.

У упаду пред зору у Наблус, на Западној обали, војници су убили три оперативца Бригада мученика Ал Аксе, повезених с Фатахом. Убијени су осумњичени за оружани напад на једно јеврејско насеље на Западној обали у четвртак, у коме је убијен један рабин.

У појасу Газе израелски војници су убили такође тројицу Палестинаца у ваздушном удару и ватром са копна, уперену на индустријску зону крај израелске границе.

Безбедносни извор Хамаса, који влада појасом Газе, рекао је да су очито убијени цивили који су сакупљали метал, а портпарол израелске армије је рекла да су Палестинци погинули под сумњом да покушавају да се убаце у Израел.

Израелци блокирали стари део Наблуса

Операција у Наблусу окончала је дуготрајно затишје током ког се израелска војска уздржавала од активности у самом средишту палестинских градова на Западној обали, где доминира умеренији Фатах.

Палестинске безбедносне снаге известиле су да су војници опколили стари део града јутрос око четири сата и потом једну кућу у том подручју, пре него што су силом ушли, пошто су Палестинци одбили позиве да се предају.

Израелски војни званичници наводе да су убијени умешани у разне терористичке акције.

Изралеска војска одлучила је да се обрачуна са њима тек након што су одбили да зауставе своје активности. Један од убијених је наводно одржавао контакте с екстремистима у иностранству, укључујући чланове Хезболаха.

Најновије крвопролиће је уследио након напада на рабина за који су одговорност преузеле Бригаде мученика.

број коментара 0 Пошаљи коментар