Барак Обама - Дан први

Барак Обама положио заклетву и постао први Афроамериканац на челу САД. Амерички председник у свом првом говору после полагања заклетве најавио одлучну акцију у суочавању са економском кризом и ратовима у Ираку и Авганистану. Време одлагања непријатних одлука је прошло. Потребно је да почнемо нову изградњу Америке, поручио је Обама.

Барак Обама је и званично постао 44. председник Сједињених Америчких Држава, као први Афроамериканац који је изабран на ту функцију. Заклетву је положио пред председником Врховног суда под пуним именом Барак Хусеин Обама, са левом руком на Библији, над којом се 1861. године заклео његов славни претходник Абрахам Линколн. Библија је специјално за ту прилику позајмљена из Конгресне библиотеке. 

После заклетве, Обама је одржао најважнији говор у својој политичкој каријери. Инспирацију је, каже, пронашао у инаугурационим говорима Абрахама Линколна и Џона Кенедија. У 17-оминутном обраћању, скицирао је приоритете своје администрације, која преузима власт у једном од најтежих тренутака у америчкој историји. 

Обама је најавио одлучну акцију у суочавању са економском кризом и ратовима у Ираку и Авганистану. "Остајемо најпросперитетнија и најмоћнија земља на планети. Време одлагања непријатних одлука је прошло и потребно је да почнемо нову изградњу Америке", истакао је Обама.

"Данас стојим пред Вама и кажем да су искушења са којима се суочавамо стварна, озбиљна и бројна. Нећемо им одолети лако ни за кратко време. Али знај ово, Америко, одолећемо им".

"Наша економија је тешко ослабљена што је последица похлепе и неодговорности неких, али и наших грешака и неодлучности да донесемо тешке одлуке", сматра Обама.

"Окупили смо се данас због тога што смо одабрали наду уместо страха, снагу заједништва уместо сукоба и несугласица. Дошли смо да објавимо крај бесмисленим замеркама и лажним обећањима, међусобним оптужбама и догмама које су дуго оптерећивале нашу политичку сцену", поручио је амерички председник.

Обама сматра да је "дошло време да се обнови амерички неуништиви дух, да се изабере боља историја, да се настави традиција, драгоцени дар предака који се преноси са колена на колено: Богом дано обећање да су сви једнаки, слободни и да сви заслужују прилику да остваре срећу".

Заклетву је положио и нови потпредседник САД Џозеф Бајден.

Незапамћен политички спектакл

Историјску заклетву и говор првог црног председника Сједињених Држава, према неким проценама, уживо је пратило више од милион људи. Многи од њих су, упркос леденом ветру и температури у дебелом минусу, већ од ране зоре почели да пристижу на простор око Капитол хила.

Обама је на Капитол хил стигао заједно са својим претходником у Белој кући Џорџом Бушом, и у пратњи бивше и будуће прве даме, у новом блиндираном аутомобилу, направљеном специјално за њега.

И поред економских тешкоћа, ово је била најскупља церемонија у историји - трошкови се процењују на 160 милиона долара.

Безбедносне мере које су биле на снази пре и у току церемоније у Вашингтону, до сада нису забележене. Око 25.000 наоружаних полицајаца и војника на вашингтонским улицама, снајперисти на крововима зграда у близини Капитол хила бринули су о безбедности првог човека Америке.

Хеликоптери и борбени авиони из ваздуха, као и обалска стража на води су такође били задужени за сигурност новог америчког председника. Улице и мостови у Вашингтону затворене се за време Обамине инаугурације. У подземној железници дежурали су полицајци са дресираним псима "трагачима".

Истовремено, ионако бројно обезбеђење било је додатно узнемирено најавама, додуше не потпуно провереним, да радикални исламисти из сомалијске организације Ал Шахбаб, спремају неку врсту инцидента током инаугурационе свечаности.

За разлику од претходника, Џорџа Буша, Обама се у Белу кућу усељава са подршком Американаца која износи невероватних 79 одсто, односно највише у новијој историји.

Победом на изборима, Барак Обама, или "Одметник", како гласи шифровано име којему је наденула америчка тајна служба, већ се уврстио на листу великана историје те државе, раме уз раме са читавим низом легенди које су, свака на свој начин, устајући против неправде, или попут Розе Паркс, остајући да седе, допринели развоју демократије и разбијању, верских, расних и свакаквих других догми.

Велики изазови пред новим председником

Први Афроамериканац председник се на почетку свог мандата суочава са највећом економском кризом у САД и свету после Другог светског рата чије ће решавање сигурно бити и његов највећи изазов у четворогодишњем мандату.

Његови противници гро критика, међутим, изражавају бојама, постављајући питања да ли је Обама "довољно црн", због чињенице да му је деда био типични белац, довољно спретан да победи у "црвеним" - републиканским државама, те, на концу, није ли превише "зелен" да би био постављен на чело америчких оружаних снага.

Обама је одмах по доласку у Сенат добио статус Џекија Робинсона америчке политике, алудирајући на славног играча бејзбола који је појавивши се у дресу "Доџерса", тада тима из њујоршког Бруклина, у парампарчад разбио 80 година дугу расну баријеру и отворио врата успеха за масу сјајних црних спортиста, попут Карла Луиса, Мајкла Џордана, Мухамеда Алија, чија су фантастична остварења означила деценије које су уследиле.

Самим тим, и његови политички наступи оцењују се према значајно вишим стандардима, јер као "први од различитих" мора наступати убедљивије и без грешки које би Американци без проблема опростили бледоликим политичарима.

Попут инаугурационих говора Абрахама Линколна и Франклина Делано Рузвелта, или Кенедијевог иступа о религији из 1960. године који је означио почетак краја озбиљних веза цркве и државе у САД, Обама је већ уздрмао амерички политички естаблишмент и јавност неочекивано храбрим наступом о расним поделама у САД, определивши се радије за уклањање баријера међу расама, које у тој великој држави и даље постоје, него за "зихерашко" подилажење широким народним масама, чему обично нагињу председнички кандидати.

"Расно питање је проблем који ова нација једноставно не сме игнорисати," рекао је Обама, објашњавајући да контроверзе око Џеремаје Рајта, дугогодишњег свештеника цркве у крају у којем је одрастао и који је крстио његову децу, на најбољи начин осликавају комплексност расног питања, што, како је рекао, у Америци никада није разјашњено до краја - односно дела заједничког живота који та држава тек треба да усаврши.

Обама је најавио још значајније стимулационе мере за опоравак америчке привреде од свог претходника Џорџа Буша апелујући за подршку Конгреса и Републиканске странке.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво