Русија и даље члан Г - 8

Руски председник Дмитриј Медведев негирао је наводе о искључивању Русије из Групе осам најразвијенијих земаља света и приписао их "предизборним активностима у САД".

"Потпуно је очигледно да све тезе о искључивању Русије или притисцима на Русију изгледају просто неозбиљно", рекао је Медведев у интервјуу медијима земаља Г-8, пред самит у Јапану.

Почетком фебруара, уочи 44. међународне конференције о безбедности у Минхену, амерички сенатор и председнички кандидат Џон Мекејн отворено се заложио за даљу експанзију западне војне алијансе, укључењем у њене редове Украјине, Грузије, па чак и - независног Косова! Узгред, сенатор је предложио и да се Русија искључи из клуба осам најразвијенијих држава света!

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити тешко успоставити добре односе Москве и Вашингтона у случају да Мекејн победи на изборима, руски председник је рекао да "било која администрација САД, да би била успешна, треба да спроводи прагматичну политику, и у земљи и у иностранству" и да америчка политика не треба да зависи од тога ко је на власти.

Медведев је рекао да су циљеви Русије форумулисани пре осам година, да се не мењају и да не могу бити подвргнути ревизији "ко год да је на челу руске државе".

Истичући да је у Русији демократија млада и још несавршена, Медведев је рекао да се демократија не може наметнути споља.

"Искуство изградње ефикасне демократије у Авганистану или у Ираку сасвим очигледно показују да новац сам по себи није у стању да донесе демократске вредности", истакао је руски председник.

Самит Г-8 одржаће се од 7. до 9. јула на јапанском острву Хокаидо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се