Мирно у Монголији

После два дана насилних протеста опозиције због резултата парламентарних изборa, у главном граду Монголије, Улан Батору мирно. На улицама града полиција заменила војне снаге, а због великог броја жртава ванредно стање још увек на снази.

На улицама монголске престонице од јутрос је мирно, у граду је само неколико полициjских патрола а на снази је четвородневни полицијски час од 10 сати увече до осам ујутру.

Према прелиминарним резултатима избора, које је монголском парламенту доставила Монголска народна Изборна комисија, победила је Монголска народна револуционарна партија председника Намбарина Енхабајара, са освојених 47 од 76 посланичких места у парламенту.

Опозициона Демократска странка освојила је 26 мандата, Грађанска коалиција и Грађанска воља по један мандат, као и један мандат за независног кандидата.

Опозиција је одмах по одржавању избора саопштила да су изборни резултати лажирани, док су посматрачи изборног процеса саопштили да постоје наговештаји преваре, попут "непостојећих" бирача и оних који не живе на пријављеним адресама.

Секретар Генералног изборног комитета Пуревдоријин Наранбат негирао је такве тврдње.

"Избори су били добро организовани, у законским оквирима и фер", рекао је Наранбат.

"Неки људи не могу да прихвате да су њихови кандидати изгубили. Ми смо неколико пута бројали гласове и резултати су и даље исти, тако да мислим да су то коначни резулатити", поновио је Наранбат.

Генерални секретар УН, Бан Ки-мун, рекао је да Монголија мора да очува демократски систем.

"Монголија је имала миран прелаз у демократију," рекао је Бан и позвао све партије да нађу начине да, поштујући закон, прекину кризу у земљи.

Главна тачка спорења у предизборној кампањи владајуће МНРП и опозиционе ДС био је начин на који би требало да се управља недавно откривеним рудним налазиштима, пре свега - бакром, златом и угљем.

Захваљујући већини, партија монголског председника ће са лакоћом успети да изгласа Закон о рудама, по коме влада може да присвоји до 51 одсто профита у експлоатацији великих налазишта руда уколико се за њихово откривање користио државни новац.

Са друге стране, главна опозициона партија се залаже да приватним монголским компанијама буде омогућено да присвоје највећи део зараде од експлоатације и прераде руда.
До најжешћег сукоба између опозиције и полиције, кад је петоро људи изгубило живот а 300 повређено, дошло је испред просторија владајуће МНРП, које су демонстранти успели да запале.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво