У једном дану више од 100 умрлих од коронавируса у Ломбардији, у карантину четвртина становништва Италије

За 24 сата у Ломбардији је број преминулих од коронавируса скочио са 154 на 257. Краткотрајни карантин који је прописан за регионе на северу Италије изазвао је саобраћајни хаос тиме што је ограничено кретање четвртине становништва Италије. Велики број Италијана у паници се синоћ укрцао у последње возове који воде из Милана и других градова Ломбардије.

Уредба коју је издао италијански премијер Ђузепе Конте мало после поноћи погађа око 16 милиона људи, укључујући регион Ломбардије и још најмање 14 суседних провинција.

Конте је објаснио да уредба предвиђа забрану уласка у те регионе и излазак из њих, а да ће изузеци бити одобравани само у посебним случајевима.

Коријере дела Сера пише да је последњи воз из Милана,напустио је град у 11.20 са станице Гарибалди.

Након те одлуке велики број Италијана у паници се синоћ укрцао у последње возове који воде из Милана и других градова Ломбардије.

На друштвеним мрежама су објављени снимци који показују реке људе како трче по станици да ухвате воз. Путници су ушли у воз и без купљене карте, рекавши контролорима да су спремни и да прихвате казну, само да их не избацују напоље. 

Суспендоване свадбе и сахране 

Бројни студенти из Падове пожурили су пре него што уредба ступи на снагу ка железничким и аутобуским станицама у жељи да што пре стигну својим кућама. 

Према новој декларацији, коју је усвојила Влада, затварају се фискултурне сале, базени, музеји и скијалишта. Суспендоване су свадбе и сахране и сви културни догађаји, а спортска такмичења затворена су за јавност. Разматра се, такође, суспензија свих фудбалских мечева. 

Регионални званичници били су изненађени декретом, па је тако председник региона Емилија Ромања Стефано Боначини рекао да су делови уредбе збуњујући, док је градоначелник града Асти у Пијемонту објавио видео на Фејсбуку у коме је критиковао Рим што није званично обавестио локалне политичаре о томе већ су вест прочитали у новинама.

Још један италијански функционер оболео од коронавируса

Шеф владе италијанског региона Пијемонт Алберто Кирио позитиван је на коронавирус, пренеле је италијанска радио-телевизија, истичући да је он други регионални шеф који је оболео у последња 24 сата.

Пијемонт, чији је главни град Торино, четврти је по угрожености италијански регион захваћен коронавирусом, преноси Ројтерс.

Пре Кирија, саопштено је да заражен коронавирусом и шеф владе региона Лација Никола Зингарети.

У Ломбардији су за један дан преминуле 103 особе, па је укупан број умрлих само у тој италијанској регији за 24 сата скочио са 154 на 257. 

У суботу је у Италији забележено највеће дневно повећање нових случајева обољевања од коронавируса, када је за 24 сата регистровано 1.247 оболелих, чиме је укупан број оболелих порастао на 5.883. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво