Потврђен избор Клинтонове за државног секретара

Гласањем у Комитету за спољне односе Сената Хилари Клинтон прошла најзначајнији процедурални корак за избор државног секретара. Кина, Русија, Куба, Иран, Ирак, Авганистан и Блиски исток у центру пажње нове администрације. Балкан на маргини.

Комитет за спољне односе Сената потврдио је избор сенаторке Хилари Клинтон за америчког државног секретара чиме је отклоњена главна препрека за избор прве особу дипломатије САД.

Резултат гласања за постављење Клинтонове је 16 на према један.

Номинација Хилари Клинтон мора бити потврђена и од Сената у целини, што се очекује убрзо после инаугурације новоизабраног председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме у уторак.

Међу осталим кандидатима за државног секретара у новој америчкој администрацији били су сенатор из Масачусеца, бивши председнички кандидат Демократа, Џон Кери, републикански сенатор из Небраске, Чак Хегел, и гувернер Новог Мексика, Бил Ричардсон.

Нова америчка администрација, суочена са лавином проблема које су јој донели последњих година изузетно компликовани међународни односи, светска финансијска криза и заоставштина трапавог руковођења кризама Џорџа Буша и Кондолизе Рајс, Балканом и Косовом се неће претерано бавити, што је, суштински и потврђено наступом Хилари Клинтон пред сенатским комитетом за спољну политику, који ће, када дође време, потврдити трансформацију некадашње прве даме и њујоршке сенаторке у државну секретарку САД.

Хилари Клинтон је, том приликом,  побројала тежишта нове америчке спољне политике, изазивајући подељене коментаре најавама сређивања односа са Кином, Русијом, укидања забране путовања на Кубу, те отварање сасвим нових путева у покушају да се реше већ прилично дубоки проблеми у односима са Ираном, који се, повремену рефлектују "прокси" сукобима у Ираку, Либану или палестинским територијама.

"Свет се данас налази у највецој глобалној економској кризи после 1929. године, а историја те кризе нас уци о последицама дипломатских промашаја и некоординираних реакција",  рекла је Клинтонова представљајући нову америчку спољнополитичку стратегију, описану на 16 страна текста.

Некадашња прва дама САД, међутим, ни једном није поменула Балкан ни Косово, а та питања нису, како се чини, претерано интересовала ни чланове спољнополитичког комитета Сената, који је о томе нису ни запиткивали

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво