Блумберг: Потоп акција због коронавируса

Европске фирме у области туризма и путовања суочавају се са великим берзанским губицима због коронавирусa који се проширио по свим континентима, објашњава агенција "Блумберг".

Блумберг указује да референтна вредност која прати сектор има најгору седмицу од финансијске кризе 2008. године, указујући да акције фирми у области путовања испадају највећи европски губитници од избијања коронавируса.

Губици се убрзавају, а само у среду вредност је опала за три одсто. Главни аналитичар тржишта у компанији ЦМЦ Маркетс Мајкл Хјусон указује да је, што дуже траје епидемија коронавируса, извесније да ће људи одлагати путовања за празнике и летовања.

"Недавни падови у овим секторима показују да су инвеститори забринути због значајног утицаја на резервације и приходе", додаје Хјусон.

Деонице су потонуле након што су случајеви заразе коронавирусом пријављени на Тенерифима, у Каталонији, Аустрији, Хрватској, Швајцарској, а расту у северној Италији. Такође, и у Латинској Америци регистрован је први случај.

Берзански индекс 600 за путовања нижи је за готово 12 одсто у односу на врхунац 19. фебруара.

Велики губици забележени су у великим авио-компанијама које имају летове за Кину, попут Ер Франса и КЛМ-а, Луфтханзе, Бритиш ервејза. 

У великим проблемима су и оператори на аеродромима, попут немачког "Фрапорт АГ". Блумберг наводи да су цене акција појединих оператора падале и у двоцифреним процентима.

Агенција такође указује и на велики пад акција шпанске компаније за резервације "Амадеус" – на берзи у САД вредност је опала за више од 10 одсто.

Епидемија коронавируса такође може утицати на ланце хотела Акор, Интерконтинентал, НХ групу, али и на амерички Хилтон и Мериот. 

Смањен је и број уплаћених аранжмана за крстарење крузерима, пошто је велики број бродова већ у карантину. Стручњаци указују да је број резервација пада у двоцифреним процентима у Европи и САД. Неке компаније нуде попуст због великог број отказа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи