Хосни Мубарак сахрањен уз војне и државне почасти

Бивши египатски председник, Хосни Мубарак сахрањен је уз војне и државне почасти.

Мубаракова 30-годишња владавина је окончана 2011. године током таласа демонстрација против корупције у Египту.

Ковчег са Мубараковим телом, покривен државном заставом, одвезен је парадном коњском запрегом до џамије у молитвеном комплексу Каира, праћен погребном поворком коју је предводио председник Абдел Фатах ел Сиси, у пратњи египатског државног врха и угледних представника арапских земаља.

Бивши египатски председник преминуо је уторак у болници где се недељама опорављао од хирушке интервенције.

Египатска јавност је и даље подељена око значаја и историјске улоге председника Мубарака, који је владао Египтом у раздобљу стагнације и репресије којег се многи присећају као "стабилнијег од хаоса који уследио".

Мубарак се сматра једном од првих политичких жртава Арапског пролећа, револуционарног покрета који је 2011. године захватио цео регион.

Након пуча, он је осуђен на доживотну затворску казну због уроте и убиства 239 демонстраната, а 2015. године поново је оптужен да је заједно са своја два сина злоупотребљавао државни новац да би увећао лично богатство.

У затвору и по војним болницама Мубарак је провео неколико година све до 2017. године, када је пуштен на слободу.

Проглашена тродневна жалост

Египатски председник Ел Сиси и војска данас жале за Хоснијем Мубараком, бившим војним пилотом и херојем арапско-израелског рата 1973. године, па је у земљи данас проглашена тродневна национална жалост.

Египатска државна телевизија је известила да ће Мубараков ковчег, након војне церемоније, хеликоптером бити транспортован са хелиодрома џамије Маршала Тантавија, до породичног гробља где ће бити покопан.

У египатским штампаним и електронским медијима Мубаракова смрт је ударна вест.

Потпуно супротну судбину је доживео Мубараков наследник Мухамед Мурси, први слободно изабрани председник Египта који је само годину дана био на положају, до војног пуча када је свгнут.

Мурси је преминуо прошле године, усред судског процеса који је вођен против њега због наводне шпијунаже и уз минималну извештавање строго контролисаних египатских медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво