Ердоган: Турска ће ове седмице потиснути сиријске снаге из Идлиба

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да Турска планира да до краја фебруара потисне сиријске провладине снаге које су ван својих војних посматрачких места у северозападној сиријској области Идлиб.

Реџеп Тајип Ердоган је изразио наду да ће питање коришћења ваздушног простора у Идлибу бити убрзо решено.

"Планирамо да ослободимо наша посматрачка места од окружења (снага сиријске владе) до краја овог месеца, на овај или онај начин", поручио је Ердоган народним посланицима своје Странке правде и развоја.

Додао је да САД још нису пружиле помоћ Турској, да немају противваздушни ракетни систем који могу да им допреме, као и да ће ускоро морати да разговара са америчким председником Доналдом Трампом. 

Русија контролише ваздушни простор региона Идлиб и свакодневно бомбардује побуњенике и на тај начин даје подршку офанзиви сиријских снага. 

Како наводе турски извори, сиријски побуњеници су уз подршку турске војске заузели град Ал Нeраб у Идлибу ове недеље, али снаге сиријског председника Башара ел Асада настављају да остварују напредак у другим деловима провинције.

Ердоган је 5. фебруара рекао да се Асадове снаге морају повући иза линије турских посматрачких места до краја фебруара или ће их Турска вратити.

Турска је поставила 12 посматрачких места око "зоне деескалације" у Идлибу према споразуму из 2017. године са Русијом и Ираном, али неколико их је сада иза фронта сиријске владе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво