У сукобима у Индији 19 мртвих, запаљено муслиманско светилиште

Најмање 19 особа је погинуло, а 15 теже повређено, у насилним протестима у Индији због новог закона о држављанству током којих су се сукобиле хинду и муслиманске групе.

Насиље је избило јуче на више подручја у североистоку Њу Делхија, само неколико километара од места на којем су Трамп и индијски премијер Нарендра Моди имали састанак, преноси Ројтерс.

Демонстранти су запалили продавнице воћа и поврћа и муслиманско светилиште у области Баџанпур на североистоку града.

Полиција је користила сузавац, димне гранате и гумене метке, али је имала проблем да раздвоји масе људи који су бацали камење једни на друге. 

Индију потреса насиље откако је парламент у децембру одобрио нови закон о држављанству, који омогућава брзо стицање држављанства за неке верске мањине рођене у иностранству, али не и за муслимане.

Критичари тврде да закон није наклоњен муслиманима и да подрива секлуларни устав Индије.

Индијски премијер Нарендра Моди апеловао је на мир.

"Мир и хармонија су у  средишту нашег етоса. Апелирам на своје сестре и браћу из Делхија на одржање мира и братства у сваком тренутку ", поручио је Моди на Твитеру.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи