Трећа жртва коронавируса у Италији, отказан карневал у Венецији

Трећа особа умрла је од последица инфекције коронавирусом на северу Италије, рекли су званичници.Власти града су одлучиле да откажу сва дешавања у Венецији, па тако и преостале и најважније дане Карневала како не би дошло до ширења смртоносног вируса. Због наглог пораста броја људи заражених коронавирусом, италијанска влада одлучила је да блокира приступ градовима и општинама у којима има највише заражених у регионима Ломбардији и Венету, преносе италијански медији.

Tрећа жртва коронавируса је старија жена из града Крема, источно од Милана, која је боловала од рака, преноси РојтерсЈош две старије особе умрле су у северној Италији од вируса корона у последњих 48 сати.

Иако се очекивало више хиљада туриста који су целе године чекали на Карневал, због оболелих и двоје умрлих, сви догађаји су отказани и то најмање једну недељу. Последња два дана карневала у Венецији, који привлачи туристе из целог света, отказана су због епидемије коронавируса, рекао је гувернер региона Венето Лука Заја. 

"Али од вечерас, карневал у Венецији се обуставља до 1. марта, као и сви други догађаји, укључујући спортске", додао је Заја.

Заја је казао да је број заражених у регији Венето порастао на 25, међу којима и две старије особе хоспитализоване у самој Венецији, што су први такви случајеви у граду.

У Италији је број особа заражених коронавирусом порастао на 132, објавио је први човек агенције за цивилну заштиту Ангело Борели.

Власти су објавиле су како предузимају драстичне мере како би ограничили ширење вируса, а међу њима је и отказивање венецијанског карневала који је требао завршити у уторак и који је и у недељу привукао бројне посетиоце.

Градоначелник Венеције Луиђи Бругнаро рекао је да је да ће недеља бити последњи дан карневала. У недељу послеподне Трг св. Марка још је био препун људи.

Највећи број обољелих до сада је забележен је у  покрајинама Ломбардији (89) и Венету (25), а први случајеви појавили су се и у регијама Емилија Ромања (9 случајева) и Пијемонту (6 заражених), казао је Боррели у Риму. 

Уз то су до сада забелеежена и три случаја заразе у Риму те две преминуле особе.

Један се пацијент у главном талијанском граду потпуно опоравио и у суботу је отпуштен из болнице .

По његовим речима, до сада је проведено више од 3.000 тестирања на коронавирус.

Очекује се раст броја оболелих

Заменик министра здравља Пјерпаоло Силери казао је за SkyTG24 како се очекује раст броја заражених особа. Влада Италије  одлучила је изоловати 11 градова у којима су откривени заражени коронавирусом како би ограничила највеће ширење тога вируса на подручју Европе.

Одлука обухвата 10 општина на подручју Лођија у Ломбардији, око 60 километара југоисточно од Милана, те једну у покрајини Венето на ширем подручју Падове.

Премијер Ђузепе Конте изјавио је да ће полиција надзирати ситуацију, односно да ће полицајци спречавати људе да улазе или излазе из градова који су под изолацијом. Уколико буде потребно помоћи ће и војска. "Циљ је заштити здравље Италијана", казао је Конте.

Они који прекрше одлуке биће суочени с казненим мерама , додао је он.

До сада се становницима препоручивало да не напуштају подручје својих градова.Конте је казао како су оштрије мере потребне након што је ухваћена породица која је покушавала напустити то подручје.

Локалне власти у северним италијанским регионима с највише заражених, Ломбардији и Венету, затвориле су школе и забраниле јавна догађања. 

Због ширења коронавируса отказане су фудбалске утакмице Серије А. Власти су позвале локалне власти да откажу спортске, културне и верске догађаје те затворе радње, школе и музеје у две највише погођене регије.

Италијански модни дизајнер Ђорђо Армани одлучио је да, у оквиру Миланске недеље моде, одржи ревију иза затворених врата због ширења коронавируса у Италији. 

У италијанској регији најближој Хрватској - Фурланији-Јулијској крајини у којој нема потврђених случајева коронавируса разматра се издавање препоруке да деца која су стигла из иностранстава  или из захваћених италијанских регија не иду у школе две седмице и буду у кућној карантини.

Словенија је својим држављанима који путују у Италију или се из ње враћају препоручила опрез због појаве коронавируса у неким покрајинама на северу те земље задњих дана.

Онима који намеравају у Италију препоручује се да потраже ажурне информације о стању и мерама које су на снази у средишту њиховог пута.

Мађарско Министарство спољних послова препоручило је грађанима који намеравају да путују на север Италије, да коначну одлуку о томе донесу након детаљног разматрања ситуације настале појавом епидемије коронавируса, изјавио је државни секретар за комуникације и међународни имиџ Тамаш Менцер. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво