Дезир позвао Британију да не изручи Асанжа САД

Представник ОЕБС-a за слободу медија Арлем Дезир позвао је британске власти да не изруче оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама.

Џулијан Асанж се налази у затвору у Лондону где ће сутра бити одржано саслушање на којем би могла бити донета одлука о његовом изручењу из Велике Британије.

САД терете Асанжа по 18 тачака оптужнице због објављивања поверљивих информација. Ако буде осуђен чега га казна до 175 година затвора.

"Нарочито сам забринут због бројних оптужби и несразмерне затворске казне са којима би могао да се суочи ако буде изручен или осуђен", навео је Дезир, саопштио је ОЕБС.

Дезир је рекао да треба узети у обзир интерес јавности за објављивање неколико текстова Викиликса 2010. који је дао важан допринос истраживачком извештавању.

"Од суштинског значаја је да се размотр последице по слободу изражавања и медијске слободе у случају да буде изручен и осуђен. То би могло да има застрашујући утицај на новинарство и слободу штампе", закључио је Дезир.

Џулијан Асанж је ухапшен након седмогодишњег азила у амбасади Еквадора у Лондону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво