Амерички извиђачи отишли у стечај због многобројних оптужби за злостављање

Славно удружење aмеричких извиђача, којe дуже од 100 година организује кампове за дечаке, поднело је захтев за стечај. Тај новац ће искористити да покрију одштету хиљадама некадашњих дечака које су силовали извиђачки инструктори по летњим камповима.

Америчка организација извиђача "Бој скаутс оф Америка", највећи извиђачки покрет у САД, мора некако да реши исплату надокнада за бројне жртве сексуалног злостављања.

Десетине адвоката тражи надокнаде у име неколико хиљада људи који кажу да су их васпитачи или друге вође злостављали док су били извиђачи пре више деценија.

Њима је омогућено да поднесу тужбе сада због недавних промена у закону о застарелости.

"Знамо да постоје хиљаде силоватеља међу инструкторима. Знамо зато што су скаути водили документацију, али су је крили", рекао је адвокат жртава Мајкл Феј.

Злостављања којима су дечаци били изложени код неких су оставила последице за цео живот.

Више хиљада страница докумената објавио је лист Лос Анђелес тајмс да би показао да је организација деценијама крила бројна сексуална злостављања која су починиле хиљаде добровољаца васпитача.

Те информације су биле држане у тајности, а организација је редовно само склањала осумњичене кривце.

Извиђачи су последња америчка институција која је суочена са плаћањем високе цене због сексуалног злостављања.

Римокатоличке бискупије широм земље и школе као што су Пен Стејт и Мичиган Стејт платиле су стотине милиона долара одштете последњих година. Ипак, посматрачи закључују да је начињена непоправљива штета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво