Иран не да никоме црну кутију из обореног украјинског авиона

Оштећену црну кутију из украјинског путничког авиона који је иранска противаздушна одбрана грешком оборила у јануару ове године, Иран не намерава да преда ни једној другој земљи упркос спољним притисцима, саопштио је званични Техеран.

Ирански шеф дипломатије Мухамед Џавад Зариф рекао је да Иран има право да надзире све истражне радње.

"Наше право је да сами анализирамо црну кутију", нагласио је Зариф.

Категорички је одбацио могућност да се црна кутија преда истражним органима других земаља на анализу јер је тај посао у надлежности званичног Техерана, пренео је Ројтерс.

У међувремену, ирански министар одбране Амир Хатами саопштио је да је кутија претпрела "озбиљна оштећења" и да је од стручњака из војног комплекса затражено да је оспособе за анализу података о лету украјинског авиона.

Министар иностраних послова Ирана Зариф тврди да је Иран, међутим, у контакру с другим земљама о истрази, а нарочито са Украјином.

Канадски премијер Џастин Тридо прошле недеље је изјавио да га је "импресионирала" изјава иранског шефа дипломатије Мухамада Џавада Зарифа да се потпуна и комплетна истрага трагичног удеса мора спровести до краја.

Свих 175 путника и чланова посаде је погинуло када је противаздушна одбрана елитне Револуционарне гарде Ирана грешком испалила ракету земља-ваздух на украјински путнички авион мислећи да је у питању непријатељска летелица.

Највећи број настрадалих од укупно 176 путника били су Канађани и Иранци са двоструким држављанством које Иран не признаје.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи