Макрон: Смањити исламистички утицај у Француској

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да ће прекинути праксу других земаља да шаљу имаме и учитеље у Француску, како би спречио ризик од оног што је назвао "сепаратизмом".

Емануел Макрон је, у тренутку када до локалних избора остаје мање од месец дана, изјавио да је завршетак исламског конзуларног система изузетно важан како би се зауставио страни утицај и обезбедило поштовање закона. 

"Нећу дозволити ниједној земљи да нас храни сепаратизмом", поручио је Макрон на конференцији за новинаре у граду Милуз на истоку земље, преноси Ројтерс.

Указао је на то да се у Француску сваке године упућује 300 имама и најавио да ће они који стигну ове године бити последњи који су дошли у толиком броју. 

Француска има споразуме са девет земаља, укључујући Алжир, Мароко, Тунис и Турску да њихове владе шаљу и плаћају наставнике да предају језике студентима пореклом из ових земаља али таква пракса ће бити прекинута, каже француски председник.

Влада је затражила од институције која представља ислам у Француској да пронађе могућност да се имами обучавају на француској територији, да обезбеди да говоре француски и да не шире исламистичке идеје.  

"Не можете имати турски закон на француском тлу. То не може бити", додаје.

Макрон је често био на удару критика крајње деснице јер се до сада није бавио питањима муслиманске заједнице у Француској, која је највећа у Европи, већ се фокусирао на економска питања.

Француска је протеклих година више пута била на мети терористичких напада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се