Гутерес о коронавирусу: Ситуација је веома опасна

Епидемија која је избила у Кини није ван контроле, али је ситуација веома опасна, каже генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес.

Антонио Гутерес, који је у посети Пакистану, рекао је у интервјуу за АП да постоји "огроман ризик и да морамо да будемо спремни широм света за то".

Највећу забринутост Гутерес је изразио због ширења коронавируса у областима са "мањком капацитета у здравственим службама", посебно појединим афричким земљама.

Светска здравствена организација разматра начине како да помогне у случају таквог развоја ситуације, додао је Гутерес.

У Египту је недавно забележен први случај инфекције Ковидом-19, што је покренуло страховања да ће се проширити на афрички континент.

Гутерес је констатовао да је данашњи свет, како је казао, хаотичан, погођен бројним кризама.

Гутерес је део кривице за стање у свету пребацио на три водеће силе – САД, Русију и Кину – називајући њихов однос дисфункционалним, што је, како је навео, паралисало Савет безбедности УН.

Гутерес у Пакистану учествује на конференцији посвећеној 40. годишњици избеглиштва из суседног, ратом разореног Авганистана.

Број смртних случајева од коронавируса порастао је на 1.873, а међу њима је и директор главне болнице у Вухану, неурохирург Љу Џиминг, саопштила је Здравствена комисија Вухана.

Укупно је заражено око 73.000 особа, а ван Кине је од последица заразе умрло петоро људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво